Comunicat de denúncia de la IAEDEN-Salvem Empordà arran que els veïns de Cantallops els hi ha fet saber del mal estat del dipòsit de cadàvers de la Granja Molas del municipi
L’existència del dipòsit de cadàvers de la Granja Molas, a Cantallops, al costat del camí públic dels Solers provoca grans molèsties a veïns i usuaris. La putrefacció dels animals morts i les emanacions derivades crea atmosferes insuportables de mala olor, una pudor ofensiva. Per tant, no estan ben tancats i no es garanteix que les males olors no provoquin molèsties a veïns i a cases properes.
Aquest és un fet constatable en un espai concorregut i habitual de passeig i, a escassos metres, de l’anomenat “Parc de Salut”. Aquestes no són les úniques molèsties que han de patir veïns i visitants. Les emissions sonores, pels crits de les truges, la fressa i el soroll, degut a la proximitat de les naus a tocar del nucli urbà són habituals. L’explotació no garanteix ni evita les molèsties (ni amb tècniques disponibles ni mesures reforçades).
A inici d’aquesta setmana, diversos veïns de Cantallops, ens han fet saber que durant els darrers dies, en plena canícula estival, porcs morts han estat a l’aire lliure, fora dels contenidors habilitats com a dipòsit de cadàvers. Tot just el passat dimarts, 6 d’agost, es van retirar. Ara ha quedat la bassa de matèria orgànica en descomposició. Com demostren les imatges, el lloc, on han estat els animals podrint-se al sol, està a escassos dos metres del límit de la parcel·la, a tocar del camí públic. Els veïns es queixaven de les pudors infectes i de l’esgotament que provoquen les granges. Es mostren cansats del model d’explotació, de la gestió nefasta i del poc control de l’administració pública.
En el cas d’aquests porcs podrits, la mala olor se sentia des del poble. La granja és a poc més de cent metres de les cases.
La ferum abjecte és una molèstia recurrent però, amb els porcs en estat de descomposició i a la vista de tothom, és un exemple de gran deixadesa de l’activitat i de l’incompliment de la normativa.
Cal recordar que les analítiques disponibles a través de la xarxa de control de l’Agència Catalana de l’Aigua del pou d’abastament públic (17041-0002), com s’ha denunciat en altres ocasions, determinen també un excés de nitrats al’aigua de consum municipal. Per aquesta raó i per les recurrències en el temps, el març de 2020, Cantallops va ser inclòs dins de les zones vulnerables per nitrats.
En relació amb aquesta contaminació del pou d’abastament públic d’aigua, fa uns mesos, la nostra entitat, va denunciar a diverses administracions públiques i al SEPRONA de la Guàrdia Civil l’existència d’uns tubs a les instal·lacions de la Granja Molas, situades just al nord del pou que, dirigits a diferents cursos fluvials, indiquen abocaments històrics de purins.
També denunciàvem que la fossa de purins no tenia tancament perimetral.
Cal posar en relació tota la qüestió amb dos aprovacions inicials (anys 2023 i 2024) de l’Ajuntament de Cantallops per a la modificació número 7 de Normes Subsidiàries que, apel·lant a la limitació del sector porcí, en realitat buscaria facilitar l’ampliació de la Granja Molas.
I en aquest sentit, sense esperar a l’aprovació definitiva de la citada modificació urbanística número 7, el juny de 2024, s’han iniciat els tràmits per l’ampliació de la mateixa Granja.
Una ampliació que ha estat recorreguda per la nostra entitat –així com a les respectives modificacions del planejament urbanístic– amb unes al·legacions en les quals queda constància de diverses mancances i incompliments que fan inadmissible el projecte d’ampliació i es demana que es prenguin les mesures cautelars necessàries, especialment, les que suposin la clausura o la suspensió de la llicència.
El conjunt de la granja incompleix normatives i aspectes rellevants en les condicions de bioseguretat, equipament i de maneig. Tampoc compleix amb la capacitat d’emmagatzematge de purins i es produeix l’envaïment de domini públic hidràulic. I, en una inspecció, es constatava l’incompliment de mesures per la reducció d’emissions de CO2. Aquestes qüestions, i per no evitar riscos zootècnics, ambientals i sanitaris, inhabiliten les diferents instal·lacions de la Granja.
IAEDEN-Salvem l’Empordà