El port de Palamós preveu una excel·lent temporada de creuers amb 49 escales i 47.500 passatgers

Temporada de creuers a la Costa Brava
El creuer Saga Sapphire atracat al port de Palamós

El creuer Saga Sapphire ha donat avui diumenge el tret de sortida a la temporada de creuers amb l’arribada de gairebé 600 turistes de creuer en temporada baixa

Temporada de creuers a la Costa Brava
El creuer Saga Sapphire atracat al port de Palamós

El port de Palamós (Baix Empordà) ha iniciat aquest diumenge la temporada de creuers 2018 amb el vaixell Saga Sapphire que ha vingut amb gairebé 600 passatgers majoritàriament britànics. El creuer ha arribat a les 8.00 hores procedent del port de Barcelona i preveu salpar a les 19.30 hores cap al port francès de Sété. El fet que faci un escala de més d’onze hores permetrà a aquests turistes conèixer la Costa Brava fora de la temporada estival.

El Saga Sapphire de bandera de Malta té una eslora de 200 metres, un calat de 8,4 metres i un registre brut de 37.049 tones. El vaixell pertany a la línia de creuers britànica Saga Shipping que aquest any tornarà a Palamós el mes de juny amb el Saga Pearl II, creuer que també farà una escala al port de Roses.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, acompanyat de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Marta Felip, entre d’altres autoritats, ha donat el tret de sortida a la temporada de creuers 2018 de port de Palamós. Font ha destacat que enguany s’espera un 51% de companyies estàndard i un 49% de luxe premium al port, amb xifres rècord d’escales i passatgers. Ha remarcat la importància de desestacionalitzar la temporada, que comença avui i acaba al desembre, així com l’aposta per un turisme de qualitat.

Increment de passatgers i escales per segon any consecutiu

El port de Palamós preveu 49 escales i 47.500 passatgers, incrementant un 17% el nombre d’escales i un 11% el de passatgers, respecte a la temporada anterior, assolint dos nous rècords en escales i passatgers que fan preveure un any històric. Aquestes xifres reforçaran el lideratge de Palamós en la seva categoria de port petit a la Mediterrània occidental i dins del sector creuerístic.

De la temporada, que preveu finalitzar el 7 de desembre, destaca la desestacionalització ja que durant els mesos de maig, juny i octubre s’esperen 27 escales i uns 27.000 passatgers. Així, el 55% de les escales de la temporada i el 43% dels passatgers es concentraran durant aquests tres mesos, amb una major afluència de turistes de creuer en temporada baixa.
La diversificació de companyies que rep Palamós obre el ventall a l’arribada d’un ampli perfil de turistes. De fet, un 51% de les companyies que faran escala a Palamós són de categoria estàndard amb vaixells de capacitat superior a 1.200 passatgers, i un 49% són companyies de luxe i premium, amb capacitat inferior a 1.000 passatgers.

Destaca l’arribada de 15 línies de creuers amb l’estrena de la companyia nord-americana de luxe Viking Ocean Cruises que visitarà Palamós amb el Viking Orion i el Viking Star. A més de les escales inaugurals dels creuers Aidacara, Seabourn Ovation, Marella Dream i Marella Explorer.

Tres línies de creuers copen el 57% de les escales de la temporada: la britànica Marella Cruises amb un 30% i un total de 18 escales, i les nord-americanes Seabourn Cruise Lines, amb un 17% i un total de 10 escales, i Windstar Cruises que torna a apostar per Palamós amb un 10% i sis escales.

La companyia britànica Marella Cruises, abans Thomson Cruises, farà 18 escales amb uns 30.500 passatgers. Això implica que el 37% de les escales i el 64% de passatgers que visitaran Palamós durant el 2018 ho faran a bord d’aquesta naviliera.

Aquest any Palamós rebrà dues dobles escales, així el 21 de maig coincidiran al port els creuers Seabourn  Encore i l’Star Pride. Tanmateix, el 26 de Juny faran escala simultàniament els creuers Azamara Quest i Wind Surf.

La Costa Brava, a velocitat de creuer

El 2018 els ports de Palamós i Roses (Alt Empordà) preveuen assolir rècords històrics amb 62 escales i 57.000 passatgers, incrementant en conjunt un 26% el nombre de passatgers i un 35% les escales. Per primer cop la Costa Brava superarà el llindar de les 60 escales amb una activitat que avança a gran velocitat.

S’estima que l’activitat generi un impacte econòmic directe de 3,8 milions d’euros en el territori. Aquest import econòmic s’extreu d’un estudi del sector que estima que cada passatger que desembarca es gastaria una mitjana de 62 euros i cada tripulant que desembarca 23 euros. A més, s’ha de sumar la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris que és de 6 euros per passatger.

Impuls a la promoció 

A partir de demà, del 5 al 8 de març, els ports de Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita i les seves destinacions participaran a la fira més important del món del sector de creuers, Seatrade Cruise Global a Fort Lauderdale, Florida (Estats Units), sota les marques Costa Brava Cruise Ports i Delta Ebre Port.

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, conjuntament amb representants de diferents institucions, estarà present en aquest gran aparador internacional de creuers, on es trobaran amb les principals companyies de la indústria creuerística per presentar els tres ports i les destinacions i captar noves línies de creuers.

Formen part de Costa Brava Cruise Ports les administracions i organismes següents: Ports de la Generalitat, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, l’Ajuntament de Palamós, l’Ajuntament de Roses, la Cambra de Comerç de Palamós i la Cambra de Comerç de Girona.

 

Per la seva Banda, Delta Ebre Port la componen Ports de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, el Patronat de Turisme Terres de l’Ebre i la Cambra de Comerç de Tortosa.