El port pesquer de Roses, en vies de ser un moll de referència

Visita d'obres al port pesquer de Roses
L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan i el Patró Major, Antoni Abad amb el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, durant la visita d'obres al port de Roses

Les obres del port pesquer de Roses finalitzaran aquests dies amb l’enderroc dels molls afectats per després començarà instal·lar els pantalans

Visita d'obres al port pesquer de Roses
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan i el Patró Major, Antoni Abad amb el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, durant la visita d’obres al port de Roses

Aquest matí, el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, acompanyat de l’alcaldessa Montse Mindan, i del patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, ha visitat les obres del port pesquer. Un projecte d’arranjament i millora que engloba tres punts, el moll de Ribera, on amarra la flota de la nàutica popular i els Xàrters nàutics, el moll dels magatzems dels pescadors, on amarra part de la flota pesquera; i el pantalà de formigó on amarra un part d’embarcacions de pesca de petita eslora. L’objectiu de l’obra és impulsar el servei a la pesca, la nàutica popular i els xàrters nàutics. L’actuació, que té una inversió de gairebé 700.000 euros, es preveu acabar al maig.
D’aquesta manera, properament “els pescadors de Roses tindran un moll nou i haurem cobert les necessitats que ens demanaven, perquè des de Ports de la Generalitat tenim molt clar que sempre estarem al costat dels pescadors”, ha manifestat Pérez Gómez.

En aquest sentit, Antoni Abad, ha manifestat que “aquesta obra era demandada pel sector des de feia temps per tal de cobrir les necessitats dels pescadors i poder-lo obrir a la ciutadania”, remarcant que “quan s’arregli tot el front de mar podrà esdevenir un moll pesquer de referència , ja que s’enllaçaria amb el passeig la zona portuària”.

L’alcaldessa de Roses ha mostrat la seva satisfacció perquè Port de la Generalitat hagi portat a terme aquestes obres “que eren molt necessàries per al sector de la pesca i perquè aquesta part del port tindrà un canvi important quan s’ampliï la part de filetejat del moll, la qual farà possible la construcció d’un mirador que permetrà als vilatans tenir una visió diferent de tot el que és el port pesquer”.

Les obres va començar a mitjans de gener al sector pesquer i al pantalà on amarren embarcacions petites, amb els enderrocs del moll de ribera del costat de la llotja i el moll de les casetes dels pescadors, ja executats. Aquesta setmana finalitzarà l’enderroc del pantalà fix. Mentre s’executen les obres les embarcacions de tresmall i les de teranyina s’han traslladat temporalment a un altre punt de la dàrsena pesquera, per tal que els pescadors puguin continuar desenvolupant la seva activitat.

Les obres continuaran amb la reparació estructural de les tres infraestructures dels molls enderrocats i la instal-lació els nous pantalans. Després, el paviment a les tres superfícies es renovarà i els norais 0 punts d’amarratge per a les embarcacions se substituiran en els molls i el pantalà.

A més, en el primer tram del moll de Ribera on s’amarra la nàutica popular, es col·locarà un graó de fusta longitudinal per accedir millor des del moll a les embarcacions petites. Així mateix, el moll de Ribera es dotarà de mobiliari urbà i jardineres. Amb tot, l’actuació convertirà la zona de ribera en un espai més integrat amb l’entorn urbà.

Un port que només li mancaria la possibilitat que els grans vaixells de creuer puguin atracar, per la qual cosa la construcció d’un dic per a que aquests tipus de vaixell no hagin de fondejar al mig de la badia de Roses i arribin a port està sobre la taula.