Ports de la Generalitat clou una temporada de creuers rècord amb 43.100 passatgers

Temporada de creuers rècord
El veler de luxe Club Med 2 fondejat a la badia de Roses el passat mes de maig

Roses, Palamós i Sant Carles de la Ràpita finalitzen una temporada de creuers excel·lent amb 50 escales i un impacte econòmic estimat de 3 MEUR en el conjunt del territori

Temporada de creuers rècord
El veler de luxe Club Med 2 fondejat a la badia de Roses el passat mes de maig

Els ports de Roses, Palamós i Sant Carles de la Ràpita han tancat la temporada de creuers 2015 amb 43.100 passatgers, 50 escales i un impacte econòmic estimat de 3 MEUR. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha destacat aquest matí que aquesta ha sigut la millor temporada de creuers als tres ports que gestiona Ports de la Generalitat i, en aquest sentit, ha valorat: “la dinàmica dels creuers ens està resultant molt positiva”.

En conjunt, els tres ports han incrementat un 1% el nombre de passatgers i han mantingut el nombre d’escales de la temporada anterior. L’activitat de creuers en els ports gestionats per la Generalitat s’ha convertit en un segment  important per ajudar a impulsar el sector turístic, dinamitzar  l’economia del territori i posicionar la costa catalana arreu del món.

El conseller Vila també ha fet referència a l’acord amb el Ministeri de l’Interior perquè Palamós formi part de l’espai Shenguen. En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat ha manifestat el seu interès per realitzar les obres necessàries perquè pugui estar llest per a la propera temporada de creuers. “Serà una oportunitat perquè l’arribada de nous creueristes sigui un revulsiu econòmic, social i de modernització”, ha dit.

Roses

El port de Roses completa l’oferta portuària i turística de creuers a la Costa Brava. Aquesta ha estat la quarta temporada estable consecutiva de Roses en l’activitat de creuers, un port que aposta i treballa fort per fer-se un lloc en el mercat creuerístic internacional. Roses ha clos la temporada amb set escales de creuer i uns 1.500 passatgers.<
A Roses, la temporada ha sigut del 5 de maig al 15 d’octubre. En aquests mesos s’ha rebut un perfil de turista de creuer d’alt poder adquisitiu. Quant a  nacionalitats destaquen els francesos (33%), alemanys (18%), belgues (11%), britànics (8%), austríacs (7%), finlandesos (6%), nord-americans (5%) i  suïssos (3%), entre d’altres.

D’excursions n’han fet un 14% dels passatgers a Figueres, Girona i Peralada i el 86% restant s’han quedat al municipi, on han visitat la ciutat, les platges i les botigues.

Les companyies de creuers que han operat aquesta temporada a Roses han estat Club Med Cruises i Paul Gaugin, que ha fet l’escala inaugural al port de Roses. Una altra de les novetats de la temporada ha estat que per primer cop han coincidit dues escales el mateix dia amb els creuers Club Med 2 i  Tere Moana.

Palamós

El creuer Crystal Serenity posa demà el punt i final a la temporada de creuers 2015 de Ports de la Generalitat. El vaixell arribarà a Palamós a les 8.00 h procedent del port francès de Marsella i preveu salpar a les 18.00 h cap al port de Barcelona. Aquest creuer de luxe porta a bord uns 406 passatgers majoritàriament nord-americans i 620 tripulants. Aquesta és la quarta temporada consecutiva que el vaixell visita el port palamosí, on aquest any ha fet dues escales.
El port de Palamós lidera l’activitat de creuers dins dels ports de l’Administració catalana i s’ha posicionat com un dels primers ports de la seva categoria amb tràfic de creuers a la  Mediterrània occidental. Palamós tanca demà una temporada excel·lent amb 37 escales i 40.800 passatgers, assolint un rècord històric amb la xifra de passatgers més elevada des que es va iniciar l’activitat de creuers a Palamós. Amb aquests resultats el port ha rebut gairebé un 3% més d’escales i un 6% més de passatgers, respecte a l’any passat. Aquest augment es deu a l’arribada de creuers amb major capacitat de passatge com el Mein Schiff 2  i el Costa Magica.
Continua la desestacionalització de l’oferta de l’activitat de creuers, ja que la temporada va començar el 26 d’abril i finalitza l’1 de desembre. Els mesos de maig, agost i octubre han rebut la major afluència de passatgers. D’aquests tres, el mes de maig, amb gairebé 7.000 passatgers, és quan han vingut més turistes de creuer.

Pel que fa a les visites realitzades pels creueristes, un 24% dels passatgers han fet excursions i el 76% restant han optat per quedar-se. Les destinacions més escollides han estat Girona; Figueres i Púbol; Tossa de Mar i Lloret de Mar; Pals, Peratallada i la Bisbal d’Empordà; Castelló d’Empúries i Begur;  i Barcelona. Les excursions de més èxit han estat les culturals.

Els turistes de creuer han estat majoritàriament britànics (54%), seguits pels nord-americans (13%), francesos (9%), alemanys (8%), italians (8%), irlandesos (3%), australians (2%) i canadencs (2%), entre d’altres nacionalitats. Així, els passatgers britànics i els nord-americans han augmentat un 5% i un 4%, respectivament, en comparació al 2014. L’afluència de turistes britànics es deu principalment a la forta presència de la companyia Thomson Cruises.
Les companyies que més han visitat Palamós han estat Thomson Cruises (32%) i Seabourn Cruise Lines (24%). Destaca la incorporació de les companyies: Costa Cruceros, Oceania Cruises i Regent Seven Seas Cruises, així com l’escala inaugural a Palamós dels creuers Costa Magica, Riviera, Mein Schiff 2, Saga Pearl II, Seabourn Odissey i Seven Seas Mariner.
Sant Carles de la Ràpita
El port de Sant Carles de la Ràpita s’ha iniciat recentment en l’activitat creuerística i ha tancat la segona temporada amb increment respecte a l’any passat. Així, el port ha rebut sis escales del creuer Star Flyer, amb un miler de passatgers i mig miler de tripulants. Uns resultats que suposen dues escales més i el doble de passatgers que l’any anterior.
L’activitat creuerística s’ha realitzat del 8 de juliol al 12 d’agost. Cada creuer ha fet una estada de sis hores, temps que ha permès els creueristes tastar la gastronomia local, banyar-se a les platges, visitar la ciutat i anar de compres. A més, les excursions més sol·licitades han estat: l’observació d’ocells al Parc Natural de Delta, la ruta a les Muscleres i la pràctica d’esports nàutics a la Badia dels Alfacs.Aquesta temporada el 80% dels turistes han sigut majoritàriament europeus i un 9% nord-americans. Pel que fa a nacionalitats la distribució ha estat la següent: alemanys (34%), britànics (10%), italians (10%), suïssos (10%), nord-americans (9%), austríacs (4%), belgues (4%), francesos (4%), suecs (4%), canadencs (3%), australians (2%) i resta de nacionalitats (6%).

Promoció

L’activitat de creuers dels ports de Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita i les seves destinacions turístiques es promouen en els principals fòrums del mercat creuerístic amb les marques Costa Brava Cruise Ports i Delta Ebre Port. Ambdues representen l’esforç i l’aposta institucional conjunta que fa Ports de la Generalitat amb el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, els ajuntaments de Palamós i Roses i les cambres de comerç de Palamós i Girona en el cas de Costa Brava Cruise Ports, i amb el Patronat de Turisme Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i la Cambra de Comerç de Tortosa pel que fa a Delta Ebre Port.