Ports de la Generalitat ha destinat al voltant d’1M€ en la millora i ordenació del port de Roses

Port de Roses

Moment de la visita al port de Roses

La millora del paviment de l’esplanada del moll de ribera del port de Roses ordena els usos del moll, dona millor servei als pescadors, als usuaris de les naus comercials i a la ciutadania, a més d’integrar el port amb la Vila

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, acompanyat de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i els dos tinents d’alcalde, Joan Plana i Félix Llorens, el patró major, Antoni Abad, i el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló, ha visitat les obres executades al port de Roses, que han consistit a pavimentar tota la superfície de l’esplanada del moll de ribera per després ordenar un espai on conviuen, la zona estenedora de les xarxes de pesca, dues naus comercials, un vial per a vehicles, un itinerari per a vianants i una zona d’aparcament.

L’actuació va començar amb l’enderroc de l’antic paviment i l’excavació de rases per instal·lar un nou enllumenat amb tecnologia LED. Després la zona s’ha pavimentat de nou amb diferents ferms per ordenar i separar l’esplanada de davant de les naus comercials. S’han definit nous vials per a la circulació dels vehicles i noves zones d’aparcament. També s’han millorat el paviment dels itineraris per a vianants.

I ara només queda per executar “la fase d’instal·lació de llums a la part de dalt del port, ara convertit en passeig, i canviar el terra que està a tocar la carretera, i un cop finalitzi quedarà un entorn molt maco per venir a gaudir”, ha afirmat Montse Mindan.
L’alcaldessa ha destacat que amb aquestes obres executades “es veu un molt ordenat en el que a més s’han creat moltes places d’aparcament, que són molt adients per venir a deixar el vehicle com a punt de sortida d’una excursió pel camí de ronda”.

El director general de Ports de la Generalitat ha manifestat que “aquestes obres han suposat una inversió de 251.305 euros, que afegits als 700 mil euros de la primera fase sumen aproximadament 1M€ per aconseguir millorar i ordenar tot el port, que no només dona servei als pescadors i la gent que hi treballa tant al moll com a les naus comercials, sinó a tota la ciutadania de Roses”.

Aquesta segona fase millora i ordenació del port de Roses, en la qual s’ha senyalitzat l’espai amb pintura horitzontal per separar les zones de treball dels vials de circulació, així com millorar la mobilitat pel port, s’ha desenvolupat amb un termini d’execució de dos mesos.

Obres d’urbanització a Port de la Selva

Abans de venir a Roses, el director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, visitat acompanyat de l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha visitat aquest les obres d’urbanització de l’avinguda J.V. Foix que s’estan duent a terme al municipi altempordanés.

Un projecte ha de millorar la qualitat de la urbanització dins de l’avinguda J.F. Foix, des del carrer Illa fins a la plaça dr. Oriol, així com l’illa  de terrasses existent. La urbanització dona continuïtat al front marítim del Port de la Selva, reordena l’espai de les terrasses, suprimeix barreres arquitectòniques, potencia nous espais per a l’ús ciutadà i impulsa el valor arquitectònic i urbanístic de la vila.

Les obres es preveuen acabar a finals de juny i tindran un cost de 378.490 euros.

Gómez ha destacat que “amb la urbanització que estem duent a terme, fem més permeable la relació entre el port i la població, suprimim barreres arquitectòniques, donem homogeneïtat a les terrasses i guanyem espai per a la ciutadania.”

La urbanització comprèn l’arranjament de tot el tram de viabilitat del front marítim, per connectar-lo al cas antic. Així com la pavimentació de trams de carrer per potenciar una plataforma per a vianants entre els carrers Illa i Platja per integrar-los dins la trama viària de carrers del nucli urbà, útil per un trànsit restringit a usuaris i residents. Es millora, la circulació de vianants i persones amb mobilitat reduïda, amb la supressió de barreres arquitectòniques i la creació de passos de vianants adaptats, transformant els carrers en itinerants mixtes amb un pes important del vianant.

A l’avinguda J.V. Foix es mantenen els dos carrils de circulació per a trànsit rodat, però es modifica una de les files d’aparcaments existents; adjacent a la zona de les terrasses, que es destina a l’espai per a terrasses per a l’ús ciutadà. D’aquesta forma es crea una amplada de passeig més còmode per a la circulació dels vianants.

Tanmateix, es fa una ordenació de les terrasses per donar una homogeneïtat de tipologia edificativa i dels seus materials, per tal de fer més uniforme el front de la zona portuària. Es millora la qualitat de l’espai públic amb mobiliari urbà i jardineres i nou enllumenant públic. També, es creen zones de jocs infantils al costat.

A més, al punt on conflueix el carrer Illa amb el moll de la Timba es fa una gran plaça, com un espai per realitzar actes ciutadans, que es dota de mobiliari urbà. Una intervenció que permet reordenar l’entrada a la Confraria de pescadors i millorar el pas de vianants que connecta el Moll d’en Balleu amb el passeig Marítim. A prop d’aquesta zona es crea una zona diàfana amb mobiliari urbà per tal de crear un ambient més tranquil on els ciutadans puguin seure i descansar.