Prealerta del pla NEUCAT per les nevades al Pirineu avui i el cap de setmana

Mesures preventives davant el front de nevades

Neu a les muntanyes de Roses / Foto: arxiu

El fred també serà intens els propers dies, amb la qual cosa es recomana molta prudència en l’ús d’aparells i sistemes de calefacció

Nevada a Roses
Nevada a les muntanyes de Roses / Foto: arxiu

Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté vigent la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades avui i els propers dies a les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Val d’Aran, Alta Ribagorça i Alt Urgell, i també al Ripollès i Cerdanya amb menys intensitat i probabilitat.

Durant el dia d’avui es podran acumular gruixos superiors als 10 cm per sobre de 900 metres a les comarques del Pirineu Occidental i també al Ripollès i Cerdanya amb menys intensitat. Demà dissabte es preveuen gruixos de més de 5 cm a cota 600 metres al vessant nord del Pirineu (Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça). També hi podria haver calabruix a comarques del nord-est i prelitoral central. De cara a la tarda-vespre de diumenge és possible alguna nevada al vessant sud del Pirineu i Prepirineu.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu són obligatòries les cadenes per accedir al port de la Bonaigua per la C-28 i per circular per la BV-4243 entre Castellar del Riu i Rasos de Peguera. També és obligatori l’ús de cadenes a la L-500 a la Vall de Boí (de la N-230 al Balneari de Boí) i a la L-501 també a la Vall de Boí (des de la L-500 al Pla de l’ermita). A més, els vehicles pesants articulats tenen el pas restringit al túnel de Vielha (N-230).

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades.

Amb l’arribada del cap de setmana i un augment dels desplaçaments a zones de muntanya, es recomana prudència en la conducció, portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb bateria, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric, i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit i consultar les incidències viàries al seu web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm o al Twitter @transit

L’SCT demana als usuaris que circulin amb aquesta inclemència meteorològica que extremin les precaucions i segueixin aquests consells viaris per evitar accidents:

  • Conduir amb suavitat i no frenar bruscament per evitar perdre el control del vehicle
  • Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments
  • Augmentar la distància de seguretat entre vehicles, atès que la distància de frenada en neu/gel pot augmentar fins a deu vegades
  • No avançar si no és necessari
  • Portar les cadenes per si són necessàries
  • En cas d’acumulació de neu, seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles

Pel que fa a la pràctica d’esports de neu, es recomana molta precaució i portar la indumentària i el material de seguretat adequat. Recordeu consultar també el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php abans de fer activitats de muntanya per adequar la vostra activitat als nivells de perill i evitar accidents. Avui el perill d’allaus és MODERAT (2) a tot el Pirineu Occidental, i MODERAT per sobre dels 2.400 metres al Pirineu Oriental i FEBLE (1) a la resta.

A partir d’avui també està prevista una important davallada de les temperatures, amb alguna glaçada aquesta nit i matinada al Pirineu, Prepirineu, Depressió Central i Prelitoral central i nord.

En aquest sentit, Protecció Civil vol insistir en la prudència a la carretera, i també assegurar-se del bon funcionament d’aquells aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents. Trobareu els consells Protecció Civil per evitar intoxicacions i asfíxies per monòxid al web interior.gencat.cat/seguretatllar

Podreu seguir tots els avisos i les incidències més significatives de la nevada al Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.