Precaució aquest cap de setmana davant el risc de forts vents i fortes onades a l’Empordà

Protecció Civil de la Generalitat

Duirant l'episodi de margessa és perillòs apropar-se a platges, espigons, roques i passejos marítims on trenquin les onades

Protecció Civil ha emès una PREALERTA del pla INUNCAT per l’episodi de fort onatge previst a l’Empordà a partir d’avui al vespre  

Protecció Civil de la GeneralitatProtecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès un Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de forts vents a partir d’avui dissabte al vespre i especialment de cara a la matinada i matí de diumenge. Les ventades començaran pel sud del País i a partir del vespre s’estendran per la zona pirenaica i les demarcacions de Barcelona i Girona.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC el vent bufarà de component nord amb ratxes que poden superar els 90 km/h a partir de demà a la tarda a les comarques del litoral i prelitoral del sud de Catalunya. De cara al vespre i nit de dissabte l’episodi s’intensificarà i bufarà amb intensitat a les comarques del Pirineu i Prepirineu fins a primera hora del matí de diumenge.

Diumenge al matí el vent continuarà bufant amb ratxes més fortes sobretot a cotes altes de les comarques del Pirineu i Prepirineu però també a les comarques del prelitoral de Barcelona sobretot a les cotes mitjanes però també a zona urbana. De cara a la tarda de diumenge el vent afluixarà i a la nit quedarà restringit a les comarques del Pirineu.

Es demana tenir precaució en la conducció i en les activitats a l’exterior en les hores i llocs on bufi amb força sobretot a les cotes mitges i elevades. A més, la situació de fort vent farà que la sensació de fred augmenti molt. Cal tenir-ho en compte alhora de fer activitats a l’exterior en especial al medi natural i sobretot d’alta muntanya.

Episodi de fort onatge a l’Empordà  

Per últim, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una PREALERTA del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’estat de la mar. Segons les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC es preveuen onades superiors a 2’5 metres (maregassa) a les comarques de l’Alt Empordà i Baix Empordà a partir de demà dissabte a la nit i durant tot el dia de diumenge. Cal extremar les precaucions i evitar acostar-se a espigons, trencalls i a zones de perill. Durant l’episodi, es preveu mar de fons del nord. Les alçades màximes s’assoliran al nord del Cap de Creus i del Cap de Begur. Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en el mar en el litoral gironí.

Nevades a qualsevol cota de la vessant nord del Pirineu

Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha emès també una PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que es preveuen al Pirineu a partir del migdia de demà dissabte i durant el diumenge.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC demà dissabte al migdia la cota de neu voltarà els 1.000 metres i al llarg de la tarda baixarà fins a qualsevol cota a les comarques del Pirineu i Prepirineu. De cara al vespre de dissabte i matinada de diumenge, les nevades s’intensificaran a la vessant nord podent baixar a qualsevol cota. Degut al fort vent es pot produir el fenomen de torb i durant tot l’episodi es poden acumular més de 20 cm per sobre dels 1200 metres. Les comarques afectades per la previsió del SMC són: Amb major grau de probabilitat la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà; i amb menor grau de probabilitat el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb la bateria carregada, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric en els desplaçaments a les zones on les nevades poden ser més importants (Pirineu i Prepirineu), i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit.

Recordeu que en cas d’acumulacions de neu a cotes no habituals la millor mesura d’autoprotecció és esperar a que passi la nevada i les vies es netegin abans d’emprendre la mobilitat. D’aquesta forma es facilita l’accés de les màquines llevaneus i equips de neteja viària i s’agilitza la normalització.