Predicció meteorològica per l’any nou

La situació anticiclònica es mantindrà de cara  a la propera setmana, tot i això, per l’Any Nou hi haurà un parèntesi pel pas d’un front fred

temps_cap_dany
Mapa previst per al 31 de desembre

Els models meteorològics preveuen que les altes pressions que afecten tota l’Europa Occidental s’enretirin de la península Ibèrica, i formin un anticicló amb un nucli de 1032 hPa centrat a les Açores i un altre de 1030 hPa al nord de Grècia. Entre aquests dos centres d’acció passarà un front fred entre dissabte i diumenge que afectarà el terç oest del país. Ja diumenge a la tarda l’anticicló es tornarà a estendre a tota la península Ibèrica fins al sud d’Alemanya. De cara la nit de Cap d’Any i al llarg d’Any Nou un nou front fred creurà tot Catalunya d’oest a est.

La predicció pel cap de setmana vindrà marcada per la presència de núvols alts i mitjans, baixos al Pirineu i punts del litoral i prelitoral. A últimes hores del dissabte i matinada de diumenge hi haurà precipitacions minses al terç oest i altres punts del Pirineu, al vessant nord es mantindran tot el dia de diumenge. Les boires matinals seran presents a les planes de l’interior i de manera més dispersa al llarg del dia a punts costaners. Les temperatures baixaran moderadament de cara diumenge i de manera més notable al Pirineu i comarques de Girona al final del dia. La tramuntana bufarà amb cops forts al llarg de diumenge.

temps_1_gener
Mapa previst per Cap d’Any

La tendència dels models per l’Any Nou ens donen el pas d’un front fred i la formació d’una baixa relativa al mar Balear amb tendència a desplaçar-se cap al sud. Dilluns serà un dia amb poca nuvolositat amb un ascens de les temperatures diürnes i alguns intervals de núvols baixos a punts del litoral. Al llarg de dimarts hi haurà un augment de núvols progressiu de ponent a llevant més compactes al Pirineu i extrem sud on hi haurà precipitacions minses en general i més persistents al vessant nord, i no se’n descarten algunes disperses al sud. Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes baixaran lleugerament.

A partir de dimecres s’imposarà l’anticicló molt probablement fins el dia de Reis. Per tant, les boires seran les protagonistes a les planes i fondalades de l’interior i depressió central, a la resta del territori predominarà el cel poc ennuvolat o serè. El vent serà fluix i variable amb tramuntana a l’Empordà més reforçada dimecres. Les temperatures es mantindran baixes en els indrets amb boires però seran més altes al litoral i en zones elevades del Pirineu i prelitoral.