Es presenta la cinquena edició dels Jocs Florals de Roses

Jocs Florals de Roses

Un moment de la presentació de la 5ª edició dels Jocs Florals de Roses

Jocs Florals, un certamen poètic dedicat a la Vila de Roses i que serà l’antesala del “PoemaEstiu” en la que la Vila participarà per primera vegada

Jocs Florals de Roses
Un moment de la presentació de la 5ª edició dels Jocs Florals de Roses

Aquest matí, membres del Rotary Club Roses-Empuriabrava i de l’Ajuntament de Roses, han presentat la V edició dels Jocs Florals de Roses, certamen que fomenta la creació literària, concretament el gènere de la poesia, agafant com a nucli temàtic el municipi de Roses. La presentació de poemes, oberta a totes les persones aficionades a la poesia, es pot realitzar fins al proper 27 de maig, al Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC) de l’Ajuntament.

Un Jocs Florals que a banda “de promoure la poesia enriqueix el patrimoni literari del nostre poble”, ha afirmat el regidor de Cultura, Francesc Giner, i que esdevé una oportunitat pels autors “d’expressar les seves inquietuds literàries i la seva poesia i fe-les públiques, i que abans d’aquests Jocs Florals no podien fer”, ha puntualtizat el tresorers del Club Rotary, Ramons Danès no podien fer

La temàtica central del concurs és el municipi de Roses i s’estableixen tres categories temàtiques específiques: Rosa Natural Roja, poema sobre la Vila de Roses; Rosa Natural Groga, poema sobre la vida al mar a Roses; i Rosa Natural Blanca, poema sobre els monuments de Roses. Una categoria, aquesta darrera, “en la que s’ha de fer un especial èmfasi perquè hi ha molt poca participació, quan a Roses hi ha molt monuments, sobre tot megalítics amb moltes llegendes i amb una història de 3.000 anys”, ha significat la principal impulsora, ara fa cinc anys, dels Jocs Florals de Roses, Maria Terrades.

Cada participant podrà concursar a les categories que desitgi, amb un màxim d’una obra per categoria, tot i que només podrà obtenir un premi. Les obres han de ser originals, inèdites i no poden haver estat premiades en altres concursos. L’extensió ha de ser d’entre 14 i 40 versos i l’estructura mètrica és lliure. La llengua utilitzada en les categories Rosa Natural Groga i Rosa Natural Blanca ha de ser la catalana, mentre que en la categoria Rosa Natural Roja pot ser la catalana o la castellana. Cada poema ha de tenir un títol i ha d’estar signat amb un pseudònim.

El primer tinent d’alcalde, Carles Pàramo, ha volgut “encoratjar i agrair que es convoquin aquí a Roses aquests Jocs Florals amb una temàtica, la Vila de Roses, que dóna per molt, tant per la vessant del mar com per la del seus monuments”.

Premis als guanyadors

Totes les categories tindran com a premi una placa commemorativa i 375 €. Els poemes guanyadors també es publicaran a la Revista de Festa Major que cada estiu edita l’Ajuntament.

Les obres s’han de lliurar al Servei d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Roses (plaça de Catalunya, 12), fins a les 14 hores del divendres 27 de maig. El veredicte del jurat -format per l’assessor de Cultura de l’Ajuntament, un representant de Rotary Club, la directora de la Biblioteca Municipal, dos professors de literatura i una poetessa-, es farà públic el 25 de juny, a Ca l’Anita.

PoemaEstiu

El regidor de Cultura ha avançat durant la presentació de la 5ª edició dels Jocs Florals que “Roses es presentarà al juliol al cicle de poemes “PoemaEstiu”, cicle de recitació de poemes que es desenvolupa en varies poblacions de la comarca”.