Mes de paraules

Presentació de l’Associació Ceps de Cap de Creus

Associació Ceps de Cap de Creus
Vinyes del Parc Natural de Cap de Creus / Foto: arxiu

Té per objectiu donar a conèixer i divulgar els valors naturals, paisatgístics, culturals i històrics de la vinya al Parc Natural de Cap de Creus

Associació Ceps de Cap de Creus
Vinyes del Parc Natural de Cap de Creus / Foto: arxiu

Demà dilluns, dia 13 d’abril, a les 11 hores, els 3 cellers que fan agricultura ecològica dins del Parc Natural de Cap de Creus presentaran l’acabada de crear Associació Ceps de Cap de Creus, al Celler Martin Faixó, al Mas de la Perafita a Cadaqués. La idea de l’associació és donar conèixer i divulgar els valors naturals, paisatgístics, culturals i històrics de la vinya al Parc Natural de Cap de Creus.

Així mateix, i dins el marc de col·laboració del parc natural amb aquesta associació, s’iniciaran una sèrie de jornades tècniques emmarcades dins del Pla anual de transferència tecnològica i anomenades Els paisatges i la gestió ecològica de la vinya al Cap de Creus.

L’any 2012, el Parc Natural de Cap de Creus va establir contactes amb els dinamitzadors de la producció agrària ecològica del DAAM a la comarca. El 2014, el mateix Parc va definir un programa de desenvolupament rural i protecció mediambiental, amb la finalitat de definir les línies de treball de l’activitat agropecuària, sostenible amb la conservació dels valors naturals per als propers anys. Una de les línies d’aquest programa és la promoció de la viticultura ecològica.

D’altra banda, i d’acord amb el Pla de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya (2015-2020) de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, aprovat recentment, és fixen uns eixos estratègics amb objectius concrets, els quals compten amb unes línies d’actuació. En aquest sentit, les línies de treball que està desenvolupant el parc natural s’emmarquen en tres dels eixos estratègics. En concret l’eix 3) Valorització de l’activitat agrària i agroalimentària (foment de l’agricultura ecològica); l’eix 4) Foment de la gestió multifuncional (prevenció d’incendis i mosaic d’usos); l’eix 6) Valorització social dels ENPE (transferència de coneixements, participació).

En aquest marc de desenvolupament d’aquestes línies de treball, s’ha començat a treballar conjuntament amb els productors de vinya ecològica que realitzen la seva activitat dins de l’espai protegit. Això ha suposat dur a terme una sèrie de reunions, trobades i activitats que s’han fet de forma conjunta.

Podem destacar les jornades tècniques del Pla anual de transferència tecnològica (PATT) com ara: Novetats de la viticultura i la producció de vi ecològic o les Varietats antigues i tradicionals del Parc Natural de Cap de Creus. També és van organitzar algunes jornades promocionals com l’Ecofira Empordà, amb productes ecològics produïts als parcs naturals de l’Empordà, i la participació en la setmana BIO organitzada pel DAAM. En aquest cas l’activitat realitzada va ser la creació d’un producte promocional que integra el turisme de natura amb l’enoturisme ecològic, interrelacionant la viticultura del parc natural amb els valors naturals i paisatgístics d’aquest espai protegit, anomenat “Vinyes, vins i paisatge”. Dins d’aquesta activitat es visiten els tres  cellers  que estan dins del parc natural i que produeixen vi ecològic, en una jornada que recorre el Parc en tota la seva amplitud, dibuixant un triangle entre Mas Marés (Celler Espelt), Perafita (Celler Martin Faixó) i Mas Estela (Celler Mas Estela).

Vinyes del Parc Natural de Cap de Creus