Fira de la Rosa de Roses

Presentada l’edició 2024 del calendari Bombers amb Causa, que ha recaptat 99.000€ aquest 2023

Calendari Bombers amb Causa
Moment de la presentació del del calendari Bombers amb Causa 2024

Aquest calendari solidari, impulsat per Bombers de la Generalitat i l’Obra Social de Sant Joan de Déu, en col·laboració amb els Bombers de Barcelona, Bombers d’Andorra i Pompièrs d’Aran, arriba a la seva tretzena edició

El conseller d’Interior Joan Ignasi Elena va presentar ahir a la tarda a l’Espai Bombers de Barcelona la nova edició del calendari solidari Bombers amb Causa, la tretzena, i ha lliurat a l’Obra Social Sant Joan de Déu l’import de la recaptació d’aquest 2023.

En un acte que va comptar amb l’assistència de representants dels cossos de Bombers de la Generalitat, de Barcelona, Andorra i els Pompièrs d’Aran, i també de fotògrafs, il·lustradors, famílies i infants que han participat en l’actual edició, Elena va destacar que “els bombers, com tots els professionals de la seguretat i les emergències, estan de servei, això vol dir estar pendents de les persones”.

En aquest sentit, el conseller va posar de manifest que “els bombers són molt bons professionals, per l’altíssima capacitat de donar resposta a les conseqüències de fenòmens cada cop més extrems com el canvi climàtic o la sequera”.

El titular d’Interior també va ressaltar “l’alegria i el compromís que hi ha darrere del projecte Bombers amb Causa” i va lloar l’orientació a les persones del projecte de Sant Joan de Déu.

Finalment, el conseller va valorar que en total, s’han lliurat 7 xecs per valor de 99.000€ per les vendes de l’edició del 2023, i que en el total de les tretze edicions, s’han recaptat 800.961€.

Per la seva banda, durant la presentacio, la Dra. Yasmine Maati, investigadora de l’equip de recerca del doctor Ángel Montero, va destacar la importància de col·laborar i participar en projectes com el calendari solidari perquè es tradueix en més oportunitats i en millors tractaments.

Per la seva banda, la Dra. Ester Castan, directora mèdica de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, va remarcar la importància i la gran complexitat de la salut mental i que projectes com Bombers amb Causa faciliten treballar de manera més tècnica i professional l’abordatge d’aquests trastorns més severs.

Finalment, Oriol Bota, director de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, va voler posar en relleu el fet que amb aquest projecte, que és un tresor, comença un repte, que és atendre millor la nostra infància. També ha afegit que es un projecte d’èxit d’un gran equip motor perquè són molts els diners que s’han aconseguit i els projectes que s’han pogut tirar endavant.

El projecte Bombers amb Causa ha continuat amb la seva tasca solidària aquest 2023 aconseguint recaptar 99.000 euros.

La iniciativa solidària permet seguir finançant programes de recerca en malalties infantils i projectes d’atenció a la infància en risc d’exclusió social de l’Obra Social Sant Joan de Déu. Amb la nova recaptació, ja són 800.961 € els diners aconseguits pel projecte des de 2011.

Els projectes finançats per Bombers amb Causa

La recaptació assolida el 2023 permet finançar 9 projectes de Sant Joan de Déu. Els fons recaptats en les sis primeres edicions van permetre crear la beca de recerca Bombers amb Causa per l’Hospital SJD Barcelona. A partir de 2018, també financem projectes socials d’atenció a la infància en risc d’exclusió social de diversos centres de Sant Joan de Déu a Catalunya.

D’una banda, dues beques de recerca: Una beca d’un import de 30.000 € anirà al tercer any del grup d’investigació del doctor Jordi Antón de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que estudia millorar les teràpies d’infants amb malaltia reumàtica crònica. I una segona beca, també de 30.000 €, al primer any del grup del doctor Angel Montero Carcaboso de l’Institut de Recerca de l’Hospital pel tractament del retinoblastoma amb un nou fàrmac que penetra en el sistema nerviós central.

Igualment, es donarà continuïtat a 5 projectes socials d’anys passats com són el de reforç escolar per a nens i nenes nouvinguts de la Fundació Bayt Al-Thaqafa (5.000 €), 3 projectes relacionats amb la salut mental dels infants de l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida (9.636 €) i el projecte conjunt de l’Hospital Sant Joan de Déu amb la Fundació SJD d’Atenció a la Dependència anomenat ‘A peu de llit’, que dona suport domiciliari a infants al final de la vida o que pateixen una malaltia crònica (8.000 €).

Enguany s’han finançat dos projectes socials nous, com són la Ludoteca per a nens i nenes de famílies refugiades allotjades a la Llar Manresa de la Fundació Germà Tomàs Canet (6.364 €) i un projecte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu: l’habilitació i el condicionament de l’Espai Kids Outdoors per mantenir els vincles familiars intergeneracionals quan es produeix una hospitalització (10.000 €).

Les tasques de prevenció i autoprotecció com a fil conductor del calendari solidari 2024

Les localitats, per ordre de realització, de Tarragona, la Seu d’Urgell, Begues, l’Aran, la Garriga, la Jonquera, Tremp, Barcelona, Falset, Andorra, Girona, Barcelona de nou i Tivissa són els escenaris de les 13 sessions fotogràfiques que integren el calendari de Bombers amb Causa 2024.

En la nova edició del 2024, el fil conductor del calendari són les tasques de prevenció i autoprotecció que duen a terme els bombers en el seu dia a dia. Quan els nens i les nenes pateixen una malaltia, han estat hospitalitzats o són exclosos per patir un trastorn de salut mental o discapacitat, la sessió fotogràfica del calendari es converteix en una via d’escapament que els fa oblidar, encara que només sigui durant una estona, les seves realitats. És un dia que, tant infants com bombers, recorden tota la vida i que millora el seu benestar emocional, però també és una jornada que omple d’orgull a totes les parts implicades.

Els Bombers de la Generalitat i l’Obra Social de Sant Joan de Déu col·laboren en aquest projecte solidari des de l’any 2011, arran de la iniciativa de tres bombers voluntaris de la Generalitat. En posteriors edicions s’hi van sumar els Bombers d’Andorra l’any 2015, els Bombers de Barcelona el 2016 i els Pompièrs d’Aran el 2019.

En les primeres edicions, els fons recaptats van permetre crear la beca d’investigació Bombers amb Causa, que s’atorga cada any per concurs, sota un jurat d’experts, als investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu.

A partir de l’edició del calendari de 2018, es va començar a destinar fons també a projectes socials d’acompanyament a infants en risc d’exclusió social. Fins el dia d’avui s’ha finançat un total de 41 projectes de Sant Joan de Déu. Un vessant solidari que se seguirà mantenint en aquesta pròxima edició.

Col·laboració de fotògrafs de prestigi professional

Des que va començar la iniciativa, el calendari solidari Bombers amb Causa ha comptat amb la participació desinteressada de diversos fotògrafs de reconegut prestigi professional, que han dotat al calendari d’una alta qualitat en les seves fotografies.

En aquesta edició, Lorena Sopena, David Oliete, Anna Tur (portada), Pepe Camps, Sara Cabarrocas, Carles Esporrin, Pepa Vives, Facundo Santana, Maricel Blanch, Josep Ribas, Maria Jou, Lídia Larrosai Núria Caro han col·laborat en captar les fotografies, sumant-se així a la causa. El calendari inclou també uns adhesius il·lustrats per Christian Inaraja.

On puc trobar el calendari solidari Bombers amb Causa 2024?

Enguany es reprenen les fires i activitats a l’aire lliure protagonitzades pels cossos de bombers. Les dates i localitzacions s’aniran difonent a través del web i les xarxes socials (BombersAmbCausa.org)

Igualment, es podrà comprar a la botiga online de l’Obra Social Sant Joan de Déu (BotigaSolidariaSJD.org), a la cooperativa Abacus, alguns Parcs de Bombers i diversos establiments locals.

Altres accions solidàries que augmenten la dimensió solidària

Des dels seus inicis, el projecte Bombers amb Causa porta recaptada la xifra de 800.961 euros, aconseguida principalment per la venda del calendari però també per altres iniciatives que se sumen al projecte, com la FestaVal d’Esparreguera i la cursa solidària Vertical Montserrat.

Bombers amb Causa a les xarxes socials

Podeu trobar més informació sobre el projecte a BombersAmbCausa.org, així com les causes finançades i els professionals que ens han acompanyat.

També podeu seguir les novetats a través dels perfils a Instagram @BombersAmbCausa i l’etiqueta #BombersAmbCausa, així com als perfils dels col·laboradors: @BombersCatalunya, @BombersAndorra, @Bombers_BCN, @Pompiers_Emergències i @SolidaritatSJD.