Mes de paraules

President Mas: “Catalunya necessita un Estat”

Artur Mas ha assegurat que “durant dècades hem intentat transformar l’Estat espanyol perquè fos el nostre, però no ha estat possible”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui a Madrid que “Catalunya necessita un Estat” després de dècades d’intentar “transformar l’Estat espanyol perquè fos el nostre i això no ha estat possible”. “Catalunya necessita l’instrument d’un Estat perquè qualsevol nació el pot arribar a tenir”, ha dit el cap de l’Executiu, que ha afegit que “aquest és el clamor de la gent del carrer, expressat de forma pacífica, democràtica i il·lusionant”.
El cap del Govern, citant Durao Barroso, ha recordat que “el futur d’Europa és dels estats que representen nacions” i ha insistit en la vocació europea mil·lenària de Catalunya. “No ens hem tornat bojos, quan els catalans reclamen instruments d’Estat ho fan òbviament dintre del marc de la Unió Europea”, ha reblat.
Artur Mas s’ha expressat en aquests termes durant l’esmorzar col·loqui que ha tingut lloc aquest matí a Madrid, organitzat per Nueva Economía Forum, que ha aixecat una gran expectació. Entre els assistents hi havia també nombrosos representants de mitjans de comunicació internacionals.
“No minimitzar el que està passant a Catalunya”
El president Mas ha aprofitat aquesta compareixença per reclamar al Govern central que “no cometi el gravíssim error de minimitzar el que està passant a Catalunya” i considerar-ho “una febre de final d’estiu”. Ha assenyalat que, en proporció, que es manifestin 1,5 milions dels 7,5 milions de catalans seria com si a l’Estat es manifestessin 9 milions de persones. Artur Mas ha dit que la gent va sortir al carrer perquè té la percepció que “per aquest camí Catalunya no pot continuar i ha de formular un projecte propi”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha assenyalat que “hi ha un manament de la població que no es pot ignorar, cal entendre’l i escoltar-lo”, perquè “el pitjor que pot fer un governant és tallar les ales de la il·lusió d’un poble”. El president ha reiterat que se sent identificat “amb el clamor popular”, perquè Catalunya “sempre ha intentat sumar, però les coses es van decantant i a base de no voler escoltar s’han posat així”.
 
El cap del Govern ha fet durant la seva intervenció una anàlisi sobre les relacions entre Catalunya i Espanya i ha dit que “s’ha produït un sentiment de fatiga mútua”, perquè Catalunya té la sensació “que aporta molt i ajuda, però no se l’entén ni se la respecta tal com és”, mentre que a Espanya es creu que “Catalunya sempre demana i es queixa”. Artur Mas també ha fet un paral·lelisme amb “el cansament que hi ha entre l’Europa del Nord i la del Sud.”
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha assenyalat que perquè Catalunya i Espanya tinguin “una relació més amigable” hauria de ser “de tu a tu” i ha dit que “potser llavors ens trobaríem amb algunes sorpreses”.
Pel que fa als motius que han portat a aquesta situació en les relacions entre Catalunya i Espanya, el president Mas ha citat una llista de les contribucions catalanes a l’Estat, entre les quals ha esmentat la Constitució, els pactes de la Moncloa o la incorporació a la Comunitat Europea i a l’euro. Ha recordat que Catalunya ha donat suport a governs espanyols tant del PP com del PSOE quan han estat en minoria, però que s’ha trobat, en canvi, amb “una invasió competencial permanent per part de tots els governs centrals”.
 
Dèficit fiscal
En diferents moments de la seva intervenció, el president de la Generalitat ha denunciat el dèficit fiscal “inamovible” durant gairebé 30 anys, que es manté uns  16.000 milions d’euros anuals. Artur Mas ha criticat que malgrat aquest dèficit fiscal es presenti Catalunya com un territori “pidolaire”. “No té cap sentit que les dificultats les tinguin els que generen recursos”, ha dit el president, que per això pensa que “plou sobre mullat i al final la gent diu prou”.
 
Per aquest motiu, el president Mas ha advocat perquè Catalunya surti del règim comú de la LOFCA i ha remarcat la importància del pacte fiscal, “en la línia de la sobirania fiscal”. Ha explicat que es mantindrien “els corrents de solidaritat, però revisant-los”. El cap de l’Executiu ha assenyalat que “30 anys de polítiques de redistribució no han servit perquè el conjunt de l’Estat tingués una capacitat homogènia de creació de riquesa”.
 
En aquest sentit, el president ha reiterat que defensarà la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament de Catalunya en l’entrevista que tindrà el pròxim dia 20 amb el president Rajoy.
 
Repartir les càrregues equitativament
D’altra banda, el president Mas ha insistit en què el repartiment de les càrregues i sacrificis al conjunt de l’Estat es faci de manera “equitativa i equilibrada” i s’ha mostrat partidari que la política d’austeritat “es faci amb un temps raonable, sense que es trenqui la cohesió interna de les societats”.
 
En aquesta aquesta mateixa línia, ha criticat que mentre que quan Espanya “demana més temps a Europa se li dóna”, quan les comunitats autònomes demanen més temps a l’Estat aquest “no el dóna”. Així, Artur Mas ha recordat que enguany Espanya tenia autoritzat un dèficit del 5,3 i va arribar al 6,3, la qual cosa significa una diferència de 10.000 milions d’euros. El president ha denunciat que a l’hora de repartir, aquesta quantitat se la queda l’Administració General de l’Estat, mentre que a les comunitats autònomes – que representen el 35% de la despesa pública i el 50% si no es tenen en compte les pensions – “se’ls demana tot l’esforç”. Per la qual cosa el president ha qualificat aquesta situació de “diabòlica”.
Pel president, aquest fet “provoca grans recels” perquè “o es creu en l’Estat autonòmic i s’actua en conseqüència o, si no, cal canviar-ho”, però ha conclòs que “ningú canvia res i s’actua amb deslleialtat”. Artur Mas ha dit que aquesta “desproporció” actua com “un bumerang” perquè el Govern “es presenta com el conjunt de l’Estat i, si algú no pot fer els deures, restarà”.
No té previst avançar eleccions
En el col·loqui posterior amb els assistents, a preguntes sobre la possibilitat d’un avançament electoral, el president Mas ha assenyalat que “no tinc previst convocar-les a curt termini”, però ha manifestat que “estem en un moment tan excepcional que els governants han d’actuar de forma que no s’interpreti que guanyen temps, són moments de jugar-se-la”.
En una altra resposta, sobre si Catalunya és o no una nació, el president ha apostat per consultar-ho als catalans perquè “aquest és el millor mètode en democràcia”.