President Mas: “Un clam molt clar i alhora molt normal”

El president Mas compareixent al Palau

El cap de l’Executiu afirma “que hem ofert al món i a Europa la imatge de la millor Catalunya i un missatge molt potent d’anhel de llibertat”

El president Mas compareixent al Palau

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha ressaltat aquest matí l’èxit i el caràcter cívic de la mobilització d’ahir i l’ha qualificat “de clam molt clar i alhora molt normal” i “coherent amb el procés de transició nacional que hem començat”. Mas ha deixat clar en una compareixença informativa al Palau que “Després d’ahir, encara estem més a prop en els anhels i objectius de la plenitud nacional”. “Res serà fàcil, però tot és possible”, ha subratllat.

El cap de l’Executiu Catalunya cal “que ens fixem en el camí on estem, que crec que és inequívoc” . “M’heu sentit parlar molt de transició nacional i en termes més poètics del nostre viatge a Ítaca. I no estem molt lluny d’allà”, ha afirmat.
En aquesta línia, el president Mas ha ressaltat que Catalunya no disposa en aquests moments de la majoria d’estructures d’un estat normal, però ha advocat per “anar-les construint”, tot i que ha assegurat “això no es fa de la nit al dia”“No serà fàcil – ha alertat- perquè l’Estat espanyol no ens ho posarà fàcil, mai ho ha fet, ara preveiem que tampoc i aquesta és una altra de les dificultats que tindrem”.
Mas ha explicat que dins la UE no hi ha cap precedent d’una nació com la catalana que iniciï un procés de sobirania dins la UE. Tot i això, s’ha mostrat convençut que “encara que hi hagi molts obstacles i dificultats, que hi hagi pocs precedents en la nostra situació, encara que l’estat espanyol veurà el procés amb una animadversió i oposició negativa, tot és possible si hi ha voluntat, grans majories i capacitat de resistir”.
El cap de l’Executiu ha deixat clar que el país té aquesta voluntat i aquestes majories; per això, ha insistit “ara es tracta simplement de donar-li més amplitud”. “La gent que va sortir ahir al carrer no era gent simplement emprenyada, hostil o mal educada, era gent amb un gran esperit cívic i sentit patriòtic, gent que s’estima el país i està disposat a defensar-lo”, ha reblat.
 
“Hem ofert al món la imatge de la millor Catalunya”
 
Durant la seva compareixença, el president ha expressat la seva satisfacció pel fet que “hem ofert al món i a Europa la imatge de la millor Catalunya i un missatge molt potent d’anhel de llibertat i de voler ser un poble normal entre el països i les nacions del món”.  Missatge, ha dit el president “ que va ser inequívoc” i que acompanyat del seu civisme “ens ajuda a que aquest procés sigui vist com un procés carregat d’il·lusió i d’una manera de comportar-se del poble català”.
Artur Mas ha demanat que, tot i no traure-li transcendència, es tregui “una mica de dramatisme” a aquest clam del poble català, “que s’ha de presentar com un procés normal”. Així, el president ha subratllat que Catalunya, en aquests últims anys, “ha destinatuna part de les seves energies com a país, a ajudar al conjunt de l’Estat espanyol a ser un país millor, amb l’esperança que s’acabaria configurant un estat més amable i respectuós de cara  a les seves aspiracions”. “Ara hi ha hagut un cop de timó, un rumb nou”, ha expressat. I ha afegit “Espanya va fer la seva transició fa 30 anys, ara ens toca a nosaltres fer la nostra”.
 
Reunió amb el president Rajoy
 
A preguntes dels periodistes sobre si la mobilització d’ahir canviarà el to i el contingut de la seva entrevista amb el president Rajoy, Mas ha deixat clar que  “el que va passar ahir a Barcelona no em va sorprendre, és més, vaig intentar estimular-ho tant com vaig poder des de la meva posició”.
Per això, ha assegurat “jo no podré canviar massa el to de l’entrevista perquè tenia previst plantejar-li les coses tal com són”. I ha afegit: “La única cosa que hi podré afegir és: no m’escoltis només a mi, CiU, als partits catalans; escolta el poble de Catalunya, i escolteu-lo atentament, amb ganes d’entendre alguna cosa.  No us emprenyeu a la primera de canvi perquè no us agrada, escolteu-lo i poseu sobre la taula solucions, si les teniu
L’èxit i el civisme de la marxa d’ahir, que ha estat ressaltat en diverses ocasions pel president durant la seva intervenció, ha portat a Artur Mas  a afirmar sentir-se “profundament orgullós de presidir aquest país en aquests moments, i si en algun moment es pot pensar que presidir Catalunya és un grandíssim honor és precisament ara”.