Previsió de pluges intenses i generalitzades aquesta tarda a qualsevol punt del país

Pluges intenses
Foto: arxiu

Les pluges intenses podran afectar les comarques del litoral i prelitoral català, on es preveu que les tempestes vagin acompanyades localment de calamarsa

Pluges intenses
Foto: arxiu

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per la previsió de pluges intenses aquesta tarda a qualsevol punt del país. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), els xàfecs intensos podran afectar en les pròximes hores sobretot les comarques del litoral i prelitoral català i també les comarques de l’Alt Pirineu i Aran.

Les precipitacions sovint aniran acompanyades de tempesta on localment també pot caure calamarsa. Poden caure més de 20 l/m2 en 30 minuts.

A les comarques de l’Alt Pirineu i Aran també es preveu que l’acumulació de pluges superi els 100 l/m2 en 24h. Protecció Civil demana extremar la precaució especialment en aquestes zones on la combinació de precipitacions intenses i acumulació d’aigua augmenten els riscos per a la població, encara més tenint en compte totes les pluges acumulades d’aquest estiu que poden dificultar el drenatge a molts punts.

La previsió del SMC indica que demà podrà ploure amb intensitat al terç nord-est del país i que les precipitacions s’aniran estenen amb el pas de les hores per la Catalunya Central, Girona, el Pirineu i Prepirineu occidental i les comarques de Barcelona.

Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.

També es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques.

A les zones urbanes també cal prudència, evitar passar punts inundats perquè la fondària pot ser superior a la que aparenti i no travessar, ni a peu ni amb vehicle, tampoc 4 x 4, ponts o zones on l’aigua ja estigui passant per sobre o a punt de fer-ho. Cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions

Protecció Civil recorda que es poden seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis i consells comarcals afectats per la situació de risc.

Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.