Suquet de peix de Rose

Previsió de pluges intenses que poden afectar aquesta tarda qualsevol punt del país

S’espera que les pluges intenses d’aquesta tarda puguin afectar tot Catalunya, i a la nit tot el litoral i prelitoral. Protecció Civil recorda que cal seguir els consells d’autoprotecció i evitar situacions de risc  

Servei Meteorològic de Catalunya Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per les intenses precipitacions que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), poden afectar aquesta tarda qualsevol punt del territori i de cara a la nit les comarques del litoral i prelitoral.

Durant el matí i migdia, els xàfecs intensos es poden donar a les comarques del Pirineu i Prepirineu, i de cara a la tarda ja podrien afectar qualsevol punt del territori català. Poden caure més de 20 l/m2 en 30 minuts, i les pluges aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

A partir de les 20.00 hores, les pluges intenses s’haurien de limitar a les comarques del litoral i prelitoral de Catalunya, i finalitzar de matinada.

Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.

També es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Als àmbits urbans cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc i informarà les activitats com càmpings, colònies i travesses de l’evolució de la previsió.

Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.