Previsió de pluges intenses que poden afectar fins demà qualsevol punt del país

Pla INUNCAT

Mapes de risc municipal de pluja per avui i demà

Les pluges poden afectar qualsevol indret de Catalunya, sobretot Ponent i nord del país, aquesta tarda, nit i matinada. Protecció Civil recorda que cal seguir els consells d’autoprotecció i evitar situacions de risc  

Pla INUNCAT
Mapes de risc municipal de pluja per avui i demà

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen precipitacions que poden ser intenses a partir d’avui al migdia-tarda sobretot a Ponent i meitat nord, de matinada a qualsevol punt, i demà dissabte a l’est del país.

Segons el SMC, a partir d’avui al migdia pot haver-hi xàfecs que aniran acompanyats de tempesta a les zones de muntanya de la meitat nord i de l’extrem sud del país. A partir del vespre es preveu l’entrada d’un front per ponent que al llarg de la nit afectarà tot el territori català i que progressivament s’anirà desplaçant cap a l’est durant el dia de demà.

L’avís per intensitat de pluja preveu que poden caure més de 20 l/m2 en 30 minuts, i que les pluges aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

Protecció Civil recorda que es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat

Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.

També es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Als àmbits urbans cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc i informarà les activitats com càmpings, colònies i travesses de l’evolució de la previsió.

Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.

Cal recordar que la situació de Prealerta no comporta l’activació del pla INUNCAT.