Primera onada de calor de l’estiu

Onada de calor

La pujada de temperatura arribarà al seu punt àlgid diumenge, quan es podran assolir valors que fregaran els 40ºC

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la situació meteorològica dels propers dies es caracteritzarà per la presència de les altes pressions i per l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica.
Tot seguit mostrem els mapes de pressió en superfície i temperatura a 850 hPa (uns 1500 m d’alçada) previstos pel model WRF de cara a diumenge 28 de juny a les 15:00 h UTC:

Onada de calor

Amb aquests ingredients es preveuen temperatures màximes que superaran els valors habituals per l’època de l’any. Durant el cap de setmana oscil·laran entre 28 i 33 ºC al Pirineu i litoral, entre 34 i 39 ºC a Ponent i l’interior de les Terres de l’Ebre, i entre 30 i 35 ºC a la resta. El punt àlgid de la calor s’assolirà diumenge, quan es podrà arribar als 40 ºC a punts de Ponent i de les Terres de l’Ebre.

La predicció a mitjà termini indica que l’anticicló s’enretirarà cap a l’est tot i que la massa càlida continuarà afectant Catalunya. Això farà que, malgrat que les temperatures puguin baixar lleugerament, es mantingui l’ambient molt calorós durant la setmana vinent, tot i que afluixarà lleugeramentarreu, amb valors entre 27 i 32 ºC al litoral i entre 33 i 38 ºC a la resta del país.

A causa d’aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de Situació Meteorològica de Perill per onada de calor.