Primo de Rivera té els dies comptats com a fill adoptiu de Roses

Moció d'ERC Roses sobre Primo de Rivera
Extracte de l’acta de nomenament de fill adoptiu a Primo de Rivera, on es pot llegir a la part subratllada en castellà “en la qual se interessa el nomenament de fill adoptiu d’aquesta localitat a l’Il·lustre General Primo de Rivera en atenció als mèrits contrets en la direcció dels interessos públics”

Una moció presentada per ERC Roses per a que el dictador Miguel Primo de Rivera tindrà el suport majoritari per part dels grups municipals en el pròxim ple ordinari

Moció d'ERC Roses sobre Primo de Rivera
Extracte de l’acta de nomenament de fill adoptiu a Primo de Rivera, on es pot llegir a la part subratllada en castellà “en la qual se interessa el nomenament de fill adoptiu d’aquesta localitat a l’Il·lustre General Primo de Rivera en atenció als mèrits contrets en la direcció dels interessos públics”.

Durant els darrers dies els regidors d’ERC Roses han portat a terme un treball d’investigació, perquè segons explica el portaveu republicà a la corporació municipal, Joan Plana, “en les darreres setmanes molts ajuntaments han descobert que als anys 60 van nomenar a Francisco Franco com a alcalde honorífic, i ara estan  revocant aquest nomenaments, i nosaltres des d’ERC hem volgut saber si a Roses també se’l va nomenar a Franco alcalde honorífic”.

I el treball dels regidors d’Esquerra Republicana ha consistit en la recerca a l’Arxiu Municipal de les diferents actes de plens dels dos grans períodes autoritaris, la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) i la dictadura Franquista (1939-1977), “per comprovar els títols honorífics atorgats pel nostre ajuntament a qualsevol persona que encarnés valors autoritaris o contraris a les llibertats i a la democràcia”.

I sobre Franco no han trobat res “perquè les actes de ple de Roses dels anys 60 no es conserven, per tant no es pot demostrar que Francisco Franco hagi sigut nomenat alcalde honorífic”, En canvi, però, van trobar l’acta del ple del dia 24/01/1926 (fragment de la qual és la imatge que il·lustra aquesta notícia) en la qual es va donar el títol de fill adoptiu de Roses al dictador militar Miguel Primo de Rivera. Un títol aquest que, segons Joan Plana, “es demanava als ajuntaments que s’atorgués als líders de la dictadura del 1927 al 1930 a mena d’idolatria i homenatge a la persona que els portava  a una suposada prosperitat i una suposada pau, i creiem que una institució democràtica com l’Ajuntament de Roses ha de revocar”.
I és per això que ERC ha presentat una moció que es debatrà en el ple ordinari d’aquest mes de juny.
Una moció que s’aprovarà per àmplia majoria, ja que representants de CDC, Gent del Poble, Unió i Ciutadans han afirmat que li donarien suport, mentre que a les files tant del PSC com del PP encara no sabien si recolzar la moció o no.

Sigui com  sigui, aquesta majoria de vots en suport d’aquesta moció fa que el dictador Primo de Rivera tingui els dies comptats com a fill adoptiu de Roses.

La moció presentada per ERC Roses diu el següent:

  1. Primer- RETIRAR I ANUL·LAR l’acord de ple de 24 de gener de 1926, del tot il·lícit segons l’ordenament jurídic democràtic, referent al nomenament de Miguel Primo de Rivera com fill adoptiu de Roses, i en conseqüència, desposseir-lo de l’esmentada condició.
  2. Segon- COMUNICAR el present acord al govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al govern de l’estat espanyol i als veïns i veïnes del municipi de Roses.