Agents Rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa als municipis afectats per l’entrada de la Tramuntana i es tanquen els accessos al Parc Natural del Cap de Creus i al Paratge Natural de l’Albera
Aquest matí s’ha reunit el comitè tècnic del Pla INFOCAT, que ha decidit activar en ALERTA el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l’elevat risc d’incendis que es preveu des d’avui i fins dimecres i per l’avís d’entrada de vent de tramuntana i mestral que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya.
Davant aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a la col·laboració i compromís de tothom per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d’un vehicle, encara que sembli apagada. Cal reforçar la prevenció i evitar qualsevol situació de risc i trucar al 112 en cas de veure una columna de fum.
La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha presidit aquest matí la reunió telemàtica del comitè tècnic de l’INFOCAT, en què han participat representants del Servei Meteorològic de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Servei de Prevenció d’Incendis, Agents Rurals, Secretariat d’ADF de Catalunya, SEM, Mossos d’Esquadra, Telèfon d’Emergències 112, Servei Català de Trànsit, Creu Roja i Diputació de Barcelona.
El Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) ha informat que les previsions indiquen que l’entrada de vent de tramuntana, ponent i mestral a partir del migdia i que s’allargarà a dimecres.
El Meteocat preveu l’entrada d’un episodi de vent de tramuntana i mestral a partir d’aquest migdia que s’allargarà a la tarda i s’enfortirà durant la nit, quan podrà superar els 70-90 km/h. Destaca també la depressió central i interior de les Terres de l’Ebre i fins al Pirineu, que es veuran afectades per vent de ponent. Paral·lelament a l’episodi de vent es preveu una baixada de la humitat per sota del 40%, que podrà descendir al 30 % en algunes zones
Per demà dimarts es preveu que a la tarda bufi vent aponentat a l’interior, entre feble i moderat però constant. Als extrems de Catalunya bufarà tramuntana i mestral. A Cap de Creus i Begur bufarà forta a 80 km/h i a l’extrem sud serà fort a 80 km/h Baix Camp i també a la serralada prelitoral (Prades i zona del port) seran zones afectades pel vent fort.
D’altra banda, segons el Meteocat, les tempestes elèctriques que van afectar el quadrant nord-oest ahir i l’entrada d’un episodi de fort vent les properes hores pot ser font d’ignició per algun llamp latent que hagués quedat, sobretot al nord de la Catalunya Central i al Pirineu.
D’acord amb les previsions d’alt risc d’incendi forestal pràcticament a tot el territori, els Bombers de la Generalitat continuen reforçant la dotació diària de guàrdia i incrementant personal en tots els parcs de les Regions d’Emergències de Girona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Tarragona, tal i com s’ha començat a fer en les darreres setmanes arran els episodis d’altes temperatures. També s’han reforçat la guàrdia de coordinació, a la Sala Central de Bombers, i la de suport a tot l’operatiu.
Davant l’increment del risc d’incendis forestals a la zona de l’Alt Empordà, el Cos d’Agents Rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa als municipis afectats per l’entrada de la Tramuntana. Des de les 12h de dilluns 12 de juliol s’activa el tancament d’accessos al Parc Natural del Cap de Creus i al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. La previsió és que aquesta situació de tancament d’accessos s’allargui tot el dimarts 13 de juliol.
També hi ha la possibilitat que s’activi el nivell 3 del Pla Alfa el dimarts 13 de juliol a alguns municipis de Baix Llobregat i el Vallès Occidental, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta activació suposa la suspensió de totes les activitats que puguin generar un risc d’incendi forestal.
Els Agents Rurals reforçaran el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmentaran la vigilància als espais naturals protegits on s’ha activat el tancament d’accessos per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals. També s’està reforçant la vigilància a la Catalunya Central i la Noguera, a les zones on les darreres hores hi han caigut més llamps.
Des del Secretariat de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) es manté el reforç de la vigilància i dels missatges de prudència sobretot en les tasques de la campanya de la sega.
A més, des de dissabte passat les associacions de voluntaris de protecció civil estan realitzant rondes preventives a urbanitzacions i parcs naturals per extremar la vigilància.
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil té constància que els municipis de Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Tordera i Torrelles de Llobregat han posat els seus Plans d’Actuació Municipal PAM en fase prealerta.