Protecció Civil activa l’alerta del pla PROCICAT per la previsió de fort onatge

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu onades que poden superar els 2,5 m avui dissabte a l’Alt Empordà i durant tot el diumenge a gairebé tot el litoral català

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT), pel fort onatge previst per última hora d’avui dissabte a l’Alt Empordà i demà diumenge a gairebé tot el litoral català, especialment durant el matí. La direcció de l’onatge serà de component sud i amb notable mar de fons (maregassa).

Segons la informació rebuda del Servei Meteorològic de Catalunya, a la tarda d’avui dissabte 30 de març, es poden donar onades superiors als 2.5 metres a la zona de l’Alt Empordà amb una afectació de caràcter local.

Demà diumenge dia 30, es preveuen onades superiors a 2,5 metres (maregassa) amb una distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada de forma extensa, a gairebé tot el litoral català i especialment a la costa central i nord. La franja horària amb major probabilitat serà entre les 00 h i les 06 h, però s’allargarà tot el dia.

El temporal de mar anirà acompanyat de vent podrà arribar als 50-60 km/h i serà de component sud i sud-oest.

Cal extremar la prudència si es fan activitats al litoral. Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar. No accediu als punts del litoral afectats per l’onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat. A més:

  1. No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
  2. Allunyeu-vos d’espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
  3. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

Milloren les condicions del vent i del risc d’allaus

Protecció Civil de la Generalitat ha finalitzat aquesta matinada la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT), per la previsió de ratxes fortes a tot el Pirineu que va començar dijous. Els vents, de component sud i de més de 90km/h, han afectat durant divendres les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Ripollès.

D’altra banda, aquest matí ha finalitzat la prealerta del PlaEspeciald’EmergènciesperAllausaCatalunya(ALLAUCAT). L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha rebaixat el perill d’allaus al sector Ribagorçana-Vall Fosca de fort (4) a marcat (3). Les precipitacions a les darreres hores han estat menys abundants del que estava previst

Finalment, també ha finalitzat l’avís per intensitat de pluja, que va afectar ahir al vespre especialment a les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, i amb menys intensitat a les del Segrià i Noguera.

Es recomana que a partir d’aquesta matinada i demà es consulti l’estat de les vies de trànsit en cas d’haver de fer desplaçament llargs, a causa de la inestabilitat meteorològica.

Enllaços per a la població

Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions dirigides a la població en cas de:

  1. Fort onatge: http://interior.gencat.cat/onatge
  2. Ventades: http://interior.gencat.cat/ventades
Exit mobile version