Protecció Civil manté l’Alerta del Pla INUNCAT pel temporal de pluja i llevant del cap de setmana

Protecció Civil

A prop del mar, ports i espigons, respecteu la senyalització i no us hi acosteu, ja que les onades podran ser molt fortes

Protecció Civil
Mapa de previsió de diumenge a la tarda

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu pluges intenses el cap de setmana, que poden donar acumulacions d’aigua importants en algunes zones sobretot del nord del país. L’avís també inclou temporal de llevant i fort onatge a tot el litoral.

Fins ara, les trucades al telèfon d’emergències 112 (110 trucades les darreres 24 hores) han estat per incidències puntuals que no han suposat cap situació de risc greu.

Derivat d’algunes de les trucades al 112, els Bombers de la Generalitat han atès, des de la mitjanit i fins a les 12 hores del migdia, una vintena de serveis relacionats amb la pluja. La major part de les actuacions han consistit en neteges de calçada, retirada de branques i sanejaments de façana. Així mateix, també s’han dut a terme neteja d’embornals i esgotament de vies públiques on s’havia acumulat aigua. Cal remarcar que aquests serveis han estat repartits per tot el territori i que no hi ha hagut cap actuació amb especial rellevància.
La situació de més risc es preveu a partir de demà amb motiu de la llevantada a tot el litoral i prelitoral així com també a les comarques de Girona. El risc deriva de la intensitat puntual de les precipitacions, més la pluja acumulada a partir de 24 h (i que pot superar els 200 litres en 48 hores a alguns punts), afegit al temporal de mar que dificultarà el drenatge dels rius i rieres.

A Girona, les pluges acumulades en capçalera incrementaran el cabal de rius, amb la qual cosa podrien estar en situació de risc a partir de demà a la tarda i diumenge.

Les principals recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat van enfocades sobretot de cara a la mobilitat avui a la tarda (adequar-la a les tempestes en cada moment) i per demà evitar els accessos a punts del litoral on la llevantada i els cops de mar poden provocar accidents.

També es demana a la ciutadania que respecti tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeig marítim, espigons,… evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d’aigua, i aprofitar les hores de treva per retirar fulles i objectes que dificultin el drenatge.

Les persones i/o col·lectius que tinguin previstes activitats a l’aire lliure aquest cap de setmana, cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat per si els afecten les tempestes i evitar la proximitat a rius, rieres i zones inundables.

L’alerta del pla INUNCAT, activada des d’ahir, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil…), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.

Els municipis de Peralada Calafell, Castelldefels i Sant Quirze del Vallès mantenen activats els seus plans municipals de protecció civil per inundacions. El centre de control BCASA manté també la fase de pre-alerta preventiva del Pla d’emergència del Parc fluvial del Besòs degut a la crescuda del cabal del riu.

Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat en cas de pluges i aiguats a http://interior.gencat.cat/inundacions

Quant a la mobilitat, cal seguir les indicacions i consells del Servei Català de Trànsit (SCT) a l’enllaç  http://conducciosegura.gencat.cat/ca/situacions_meteorologiques_adverses