Programa Reallotgem

Prova pilot a Cala Jóncols per facilitar el bany a les persones amb mobilitat reduïda a les cales del PN del Cap de Creus

Cala Jóncols
Assumpció Torres, usuaria de la Fundació ALTEM banyant-se amb l'ajuda d'Alexis Gómez i Raquel Muro

La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses

Cala Jóncols ha estat l’escenari, aquest matí, d’una prova pilot que duta a terme per l’hotel amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses,  per facilitar que les persones amb mobilitat reduïda es puguin banyar a les cales del Parc Natural del Cap de Creus. L’hotel s’ha fet càrrec de l’adquisició  d’una cadira amfíbia que estarà a disposició, de forma gratuïta, de totes les persones amb mobilitat reduida, i no només dels clients de l’establiment, que la necessitin.

Jóncols es converteix, d’aquesta manera, en  la primera cala urbanitzada del Parc Natural del Cap de Creus que disposa d’un servei de bany adaptat amb cadira amfíbia.

Cala Jóncols
Moment de la presentació del servei

La presentació d’aquest servei, ha comptat amb la presència del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Roses, Francesc Giner , del director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu i la directora general de la Fundació ALTEM de Figueres, Isabel Artigas, així com de la família Gómez, que regenta l’Hotel Cala Jóncols.  
Aquesta iniciativa de l’establiment d’allotjament ha estat possible gràcies a que “l’Ajuntament, com ho ha fet a totes les platges urbanes de Roses, ha instal·lat una passera de fusta en aquesta cala, la qual amplia els serveis que s’ofereixen dins el Parc Natural, com en aquest cas, que la gent amb mobilitat reduïda es pugui banyar”, ha manifestat, Francesc Giner, que ha mostrat la seva satisfacció per “col·laborar en iniciatives com aquesta, que compten amb el suport del Parc Natural”.

El centre de submarinisme de Cala Jóncols atén nombrosos clients amb discapacitats físiques en disposar “de monitors preparats  per dur a terme aquest servei i les embarcacions són les úniques de Roses que estan adaptades  amb ascensor hidràulic, però el problema era com accedir de l’hotel fins al vaixell, i la passera instal·lada per l’Ajuntament de Roses ens facilita molt el transport de la persona”, ha assegurat  Michael Gómez, director tècnic del centre.

Per la seva banda, Alexis Gómez, (tercera generació de propietaris de l’hotel) ha explicat que la cadira amfíbia “és dels models més complets que hi ha al mercat pel que fa a prestacions, ja que incorpora dos flotadors grans que permeten a l’usuari ser a l’aigua sense submergir-se, i també unes rodes més amples que millora la circulació de la cadira tant per la sorra de la platja com per la passera”.

I el director del PN del Cap de Creus ha manifestat que és una iniciativa interessant perquè està en la línia de “facilitar l’accés universal de totes les persones al medi natural. Promoure l’accés a tothom al medi marí és molt positiu per a tasques d’educació i sensibilització perquè justament és un dels medis de major dificultat d’accés per a persones amb discapacitats físiques i que, un cop a dins, poden gaudir d’un fons submarí molt ben conservat, com és el de Jóncols, a tocar de la Reserva Natural Integral de Cap Norfeu i de la Reserva Natural Parcial marina”.

Assumpció Torres, usuària de la Fundació ALTEM, ha estat la persona que ha estrenat la cadira amfíbia i ha manifestat que dins de l’aigua “m’he sentit com una reina”, i que l’encantaria “tornar a repetir aquest bany”.

Així mateix, la terapeuta de la Fundació ALTEM, Raquel Muro, ha assenyalat que “aquesta és una molt bona iniciativa degut a que el col·lectiu de persones amb mobilitat reduïda està moltes vegades oblidat i amb aquesta cadira podran ficar-se a l’aigua i banyar-se com qualsevol altra persona”. Muro ha desitjat que “en cada platja es pugui disposar d’una cadira amfíbia”

Les empreses que han col·laborat amb l’hotel Cala Jóncols per l’adquisició de la cadira amfíbia són: Vila Assessors, Friolisa, Mapesca, Coubet, Instalaciones Aurel Rastrojo, Construcciones Horizon; Pulbimas, Bosch Service; Moritz, Aluminis Sabina i Ortopèdia Sancho.

Sobre el grup

El grup Cala Jóncols  de Roses és una empresa familiar. L’hotel, que disposa de 30 habitacions, va obrir les seves portes l’any 1955, al costat d’un antic refugi de pescadors que encara es conserva a la zona;  està gestionat per la família Gómez-Fernández.

Cala Jóncols és  el primer hotel de la Costa Brava amb el Certificat internacional de turisme sostenible Biosphere, una certificació acredita el compromís del grup de Roses amb la cura del medi ambient i avala la seva aposta de millora continua en l’àmbit de la sostenibilitat, cultural i social.

El grup, que ha destacat per les seves iniciatives innovadores en el món del vi i del cava envellit sota el mar, compta des del 2015 amb una vinya (la més petita de Catalunya amb una superfícies de menys d’una hectàrea) que va néixer per recuperar el lledoner roig, una varietat autòctona de l’Empordà i la Catalunya Nord. El projecte el completen dos centres de submarinisme situats: un a Cala Jóncols, i l’altre al port pesquer de Roses.