Roses Cultura

Punt Lila al port durant el Carnaval de Roses contra les violències masclistes

Carnaval de Roses 2022
El regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, i la regidora d'Acció Social, Esther Bonaterra amb el cartell del Punt Lila

Official Dealer Gas Monkey GarageEl Punt Lila estarà instal·lat al port de Roses el divendres des de les 22 hores fins a les 3 de la matinada, el dissabte de les 17 fins a les 3 hores, i diumenge de 14 a 22 hores

El Carnaval de Roses tornarà a disposar per segon any d’un Punt Lila destinat a informar, sensibilitzar, prevenir i abordar actituds masclistes i comportaments sexistes durant el les activitats festives previstes a partir demà, 25 de febrer, fins al proper dilluns 28. Després de la bona experiència viscuda durant la Festa Major i el Carnaval de Roses 2020, els departaments de Festes i d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de l’Ajuntament, tornen a col·laborar conjuntament en aquest projecte de sensibilització i atenció personalitzada.

En aquesta edició, amb motiu de l’ajustament de la programació del Carnaval a les necessitats de la pandèmia i que han suposat l’anul·lació de les activitats habituals a la plaça Frederic Rahola i a la Pista Poliesportiva, s’instal·larà un únic punt lila al port. D’aquesta manera es garanteix la proximitat del punt d’atenció als actes programats, tant pel que fa a les passades que tenen lloc al llarg de l’avinguda de Rhode com al replegament i concentració de colles posterior que tindrà lloc al mateix port.

Segons la regidora d’Acció Social, Esther Bonaterra, “el Punt Lila té 4 objectius bàsics: fomentar la igualtat i no discriminatzació, lluitar contra la violència masclista i la violència contra el col·lectiu LGTBIQ+, oferir informació i atenció per poder, sobretot, gaudir del Carnaval amb llibertat i seguretat”.

I per assolir aquests objectius, el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez ha informat que “el Punt Lila estarà instal·lat el divendres des de les 22 hores fins a les 3 de la matinada, el dissabte de les 17 fins a les 3 hores, i diumenge de 14 a 22 hores”.

Què ofereix el Punt Lila?

La iniciativa del Punt Lila a Roses s’impulsa amb l’objectiu d’oferir un espai de sensibilització en relacions d’igualtat i respecte però, sobretot també, com un punt de suport, assessorament, atenció i seguretat per a les dones. Aquest espai pretén informar i abordar qualsevol de les situacions de violència masclista que es puguin generar en aquest context d’oci, establint coordinació, si s’escau, amb la resta d’operadors que estiguin presents o implicats en la intervenció d’aquest tipus de situacions.

El punt estarà atès en tot moment per un equip de professionals de la psicologia especialitzades en violència masclista i intervenció en crisi i comptarà amb un servei telefònic específic que disposarà de wahtsapp per atendre qualsevol demanda que es produeixi.

Roses dóna així continuïtat a la necessitat de lluitar contra les agressions sexistes en el context festiu nocturn, com és el cas del Carnaval, ja que és precisament en aquests espais d’oci on hi ha contacte amb moltes persones i on es propicien situacions de sexisme, sovint justificades i normalitzades.

Balanç del Carnaval 2020

La tasca realitzada durant la darrera edició del Carnaval celebrada l’any 2020 va ser principalment d’informació i sensibilització a les persones que s’adreçaven als estands del Punt Lila (en aquella ocasió es repartiren en els diferents espais de la població on tenien lloc activitats). 

El nombre total de persones que van estar en els diferents Punts Liles va ser de 385, 252 dones (65%) i 133 homes (35%). Pel que fa a les edats, principalment es concentraren en la franja d’entre els 18 i els 25 anys, seguits dels menors de 18 anys i de joves d’entre 26 a 35 anys. La procedència de les persones que van acudir a l’espai va ser molt diversa, amb un important volum de residents a Roses o entorn proper (Alt Empordà i comarques gironines), però també d’altres demarcacions com Barcelona i inclús de ciutats de fora de Catalunya (Bilbao, València, Jaén) i d’altres països, principalment de França.