La qualitat de les platges de Roses és, un any més, reconeguda amb les certificacions EMAS i ISO 14001

Certificacions EMAS i ISO 14001

Platja de Santa Margarida, Roses

Els certificats EMAS i ISO 14001 reconeixen tant la qualitat mediambiental de les platges com la gestió que es fa per part de l’Ajuntament de Roses per garantir aquesta qualitat ambiental en el futur

Certificacions EMAS i ISO 14001
Platja de Santa Margarida, Roses

Roses assoleix un any més amb èxit les auditories dels certificats EMAS i ISO 14001 sobre control ambiental que es realitzen amb una periodicitat anual.
Així, les platges Santa Margarita, Salatar, Rastrell, Nova, la Punta, Canyelles, Almadrava i Palangrers; les cales naturals de la Murtra, Rustella, Calís, Montjoi, Calitjàs, Pelosa, Canadell i Jòncols, així com el passeig Marítim, han revalidat aquests prestigiosos certificats, reconeguts internacionalment.

De fet, Roses va ser el primer municipi de Catalunya a obtenir ambdós certificats d’ecogestió i ecoauditoria, l’any 2003, després d’un rigorós procés de selecció que tingué dos anys de durada. Des de llavors, ha superat amb èxit els controls i verificacions anuals necessaris per aconseguir la seva renovació, arribant inclús a assolir la “Silver Recognition” (Certificació de Plata) de la Comissió Europea, en reconeixement als 10 anys de manteniment ininterromput del guardó EMAS i el compromís constant del consistori pel rendiment, credibilitat i transparència en la gestió ambiental.

A diferència d’altres guardons que premien la qualitat de les platges, l’EMAS i l’ISO 14001 no es limiten únicament a garantir el bon estat de l’aigua o de la sorra en el moment dels controls analítics, sinó que obliguen a la implantació d’un sistema de gestió continuat encarregat d’aplicar les mesures per garantir, i fins i tot millorar, aquesta qualitat ambiental en el futur.

Representa, doncs, un autèntic compromís per a l’òptim manteniment del seu litoral, gràcies a mesures de minimització de residus, d’estalvi de recursos i de sistemes de control d’incidències. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Roses programa cada any l’anomenat Sistema de Gestió Ambiental, que regula la totalitat dels serveis i de les activitats que tenen lloc a les platges, cales i passeig del municipi, tant durant la temporada d’estiu com de manera permanent, i marca les línies d’actuació i el programa de millores a implantar.

La regulació engloba els serveis de neteja, la recollida de residus de les aigües de bany, el manteniment de les instal·lacions (dutxes, enllumenat, xarxa de distribució d’aigua potable, xarxa de clavegueram…), la jardineria, el manteniment dels sanitaris públics, el servei de salvament i socorrisme i les concessions de temporada (bars, restaurants, lloguer de patins i caiacs, esports nàutics a vela, excursions en vaixell,…), de manera que tots ells mantinguin un comportament ambiental correcte.