‘Quatre vies cap a la Independència’, un manual d’instruccions cap a un nou Estat d’Europa

ERC Roses

Llibre 'Quatre vies per a la Independència

El periodista Martí Anglada, corresponsal de TV3 a Brussel·les els darrers anys va presentar a Roses el seu llibre Quatre vies cap a la Independència

ERC Roses
Martí Anglada durant la presentació del seu llibre al Casal del Pescador de Roses

Martí Anglada, gràcies a la seva professió com a periodista i corresponsal de mitjans com La Vanguardia i TV3 arreu del món i, sobretot a Berlín i Brussel·les, seu del Parlament de la Unió Europea, en els darrers anys, coneix de primera mà, la realitat internacional respecte al procés d’autodeterminació que viu Catalunya.

Un procés en el que ha volgut aprofundir en el seu llibre Quatre vies cap a la Independència, que va presentar, ahir al vespre, al Casal del Pescador de Roses, en un acte organitzat per la secció local d’ERC.

Anglada va definir la seva obra com un “llibre de receptes o un manual d’instruccions d’independència, basat en quatre casos reals, Estònia, Letònia, Eslovàquia i Eslovènia. Quatre històries molt properes en el temps i la geografia”, on es tracta “precisament de com ho van fer, com van arribar-hi i com els ha anat després, és a dir, explicar com ho han fet els que han acabat bé”.

Segons Martí Anglada el Govern i el Parlament de Catalunya han encetat bé el camí a la independència, “s’estan fent les coses bé, bastant d’acord i amb un ritme molt semblant al que van fer aquests quatre països”.
Tot i això, el  periodista va assenyalar que hi ha quatre condicions que hauria de fer Catalunya i que van portar a terme els quatre estats reflectits en el llibre, “acabar amb el procés de la declaració sobiranista respecte a l’estat matriu, fer unes eleccions plebiscitàries, una consulta i després, evidentment, declarar la independència”.

ERC Roses
Martí Anglada amb Joan Plana, president d’ERC Roses, organitzadora de l’acte

Martí Anglada va remarcar que tant les plebiscitàries com el referèndum s’han de portar a terme, “les eleccions perquè s’ha d’aconseguir ampliar la majoria, s’ha d’assolir un 2/3 del Parlament ampli, amb 93 o 95 diputats a favor de la independència i no un 2/3 pelats com hi ara”, i la consulta la considera molt important el periodista perquè “té una virtut, si se guanya, clar, i és la de donar a l’exterior un missatge enorme, benèfic, aplanaria el camí del reconeixement internacional”.

L’autor del llibre també va afegir que la Comunitat Europea ens mira amb la màxima atenció, ha observat les mobilitzacions massives que s’han portat a terme, i com a exemple d’aquest interès va assenyalar que “el 55% de les empreses alemanyes establertes a la península ibèrica tenen la seva seu entre Barcelona i Tarragona”.

Guanyar la votació de la consulta suposaria que Europa “veurà que això que està passant a Catalunya és una cosa seriosíssima”

Quatre vies per a la Independència

ERC Roses
Llibre ‘Quatre vies per a la Independència

Martí Anglada, periodista amb llarga experiència internacional,  explica de manera molt exhaustiva a la vegada que entenedora, els processos d’independència de quatre estats europeus: Estònia, Letònia, Eslovàquia i Eslovènia.
‘Quatre vies per a la independència’ està dividit en tres parts, ja que l’autor fa un escrutini dels processos d’independència de Letònia i Estònia en un sol capítol, degut a que les dues repúbliques ex-soviètiques tenen punts en comú, però també grans diferències, que permeten entendre molt bé els respectius processos d’independència.
En tots els casos s’evidencia la dificultat del procés, però tot i això, els obstacles amb els quals es van haver d’enfrontar aquests quatre països no van ser, després de tot, insuperables.