El turisme és la primera indústria de Figueres i de l’Alt Empordà, com ho demostra que en l’actualitat un 80% de les empreses se sustenten del sector Serveis, amb la restauració, l’hostaleria i el comerç com a principals actors
En la presentació de la ponència Euram d’aquest mes de desembre 2021, el president del Cercle Euram de l’Empordà, Manel Toro, va recordar que Figueres té uns actius molt importants que han estat sistemàticament menystinguts per les administracions, enlloc d’impulsar-los. El Teatre Museu Dalí és capaç d’atreure per sí sol més d’un milió de visitants a la ciutat, i és imprescindible obrir la casa natal de l’artista per aconseguir que els turistes allarguin la seva estada a la ciutat i, al mateix temps, generin més despesa desplaçant-se entre un espai i l’altre. El Castell de Sant Ferran, per altra banda, s’ha de convertir també en un pol d’atracció per al turisme. En aquest cas cal fer les gestions necessàries per connectar-lo amb l’autopista, per on hi passen més de 15 milions de vehicles anualment.
El turisme és la primera indústria de Figueres i de l’Alt Empordà, com ho demostra que en l’actualitat un 80% de les empreses se sustenten del sector Serveis, amb la restauració, l’hostaleria i el comerç com a principals actors. La importància del turisme s’ha fet evident per l’Ajuntament de Figueres i també la necessitat d’ajudar i promoure aquesta indústria, pel que ha apostat per reconvertir la ciutat com a destinació turística mitjançant la redacció d’un Pla de Sostenibilitat Turística en Destí que presentarà a les convocatòries extraordinàries dels fons europeus Next Generation en la categoria de Ciutat amb Identitat Turística.
“Figueres viu un moment de maduresa quant al turisme, i aquest té un risc de declivi. Per això des de l’Ajuntament s’aposta per una transformació, per tal que continuï essent la primera indústria”, va explicar David Carvajal, cap de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres, en la darrera reunió del 2021 del Cercle Euram de l’Empordà. Carvajal va destacar que aquesta convocatòria subvenciona el 100% de les actuacions previstes i que, en cas de ser escollits, les inversions (amb un màxim de 20 milions d’euros) s’han de portar a terme entre el 2023 i el 2025.
Lina Godoy, tècnica de turisme de l’Ajuntament de Figueres, va comentar que el Pla de Sostenibilitat “té com a objectiu reconvertir el destí turístic, desestacionalitzar-lo, fer-lo més sostenible, més accessible i més competitiu”, i va afegir que “les actuacions s’han de portar a terme en quatre eixos: transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, digitalització, i millora de la competitivitat”.
El pla contempla diverses actuacions com ara la revalorització del centre històric i el seu entorn; la potenciació del mercat com a recurs turístic; el condicionament dels principals eixos d’accés; la ruta de la memòria; el turisme actiu i saludable; la restauració del patrimoni cultural; la digitalització integral; la transició energètica en equipaments turístics, i la millora de la competitivitat de la destinació turística.