Record, Memòria i Pedagogia, tres conceptes presents en l’homenatge al mosso Santos Santamaria en el 18è aniversari del seu assassinat

Santos Santamaria

La família de Santos Santamaria en l''ofrena floral al monòlit ubicat en la seva memòria

Santos Santamaria, el Mosso d’Esquadra assassinat per ETA va ser homenatjat ahir en el 18è aniversari de la seva mort

Santos Santamaria
La família de Santos Santamaria en l”ofrena floral al monòlit ubicat en la seva memòria

Ahir va fer 18 anys que el mosso Santos Santamaría Averaño, va ser assassinat en un  atemptat terrorista reivindicat per ETA a la marina residencial de Roses, a Santa Margarida. Va ser un dia 17 de març de 2001 davant de l’Hotel Montecarlo, quan un  cotxe bomba va acabar amb la vida de Santos Santamaria.

I ahir, com cada 17 de març des del 2002, se celebra a Roses un homenatge en la seva memòria en el què hi assisteixen familiars de l´agent, així com comandaments dels Mossos d´Esquadra, Policia Local, Policia Nacional, Guàrdia Civil, militars, i representants polítics, que enguany van ser molt nombrosos degut a la proximitat de les eleccions generals d’abril, i dels comicis municipals al maig.

Un acte que va estar organitzat per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes, i que va consistir en una missa a l’església de Santa Maria de Roses i una ofrena floral al monòlit a Santa Margarida, tot just  on fa 18 anys va explotar un cotxe bomba quan l’agent de la Policia de Catalunya estava desallotjant la zona.

A Santa Margarida, abans de l’ofrena floral es van fer els parlaments, on el pare del Mosso assassinat, Santos Santamaria Zaragoza, va voler recalcar tres conceptes durant el parlament que va pronunciar en l’acte d’homenatge. “En primer lloc el concepte de Record, perquè allò que ens van treure el terrorisme, els nostres éssers estimats, seguiran amb nosaltres mentre algú els recordi, i vosaltres aquí i ara esteu contribuint a que aquest record sigui possible”.  El segon concepte que va voler remarcar Santamaria va ser el de “la Memòria, que no te res a veure amb el record. Memòria per no oblidar qui ho va fer per a que no es torni a repetir”. I el tercer i últim, “potser el més important és el concepte de la Pedagogia, perquè tot i que les noves generacions, sortosament, no viuran el fenomen del terrorisme de la mateixa manera que nosaltres el vam viure, s’ha de fer pedagogia per a que no se’l canviï la història, coneguin la veritat, perquè sense la veritat no pot existir la democràcia, i sense democràcia no pot existir un país com el nostre”.

L’acte d’homenatge de Santos Santamaria en el 18è aniversari del seu assassinat per ETA, va finalitzar, després de l’ofrena floral en el monòlit ubicat en la seva memòria, amb un minut de silenci en record de totes les víctimes del terrorisme.