Es reivindica la recuperació de la cultura de l’alletament matern

Associació Dona Dóna

Un moment de la xerrada impartida pel doctor José Mª Paricio sobre l'alletament matern

El doctor José Mª Paricio va oferir una xerrada a La Cate de Figueres sobre la pèrdua de l’alletament matern organitzada per l’Associació Dona Dóna

Associació Dona Dóna
Un moment de la xerrada impartida pel doctor José Mª Paricio a La Cate de Figueres sobre l’alletament matern

La sala petita de la Cate de Figueres es va omplir per escoltar al doctor José Maria Paricio, pediatra expert en lactància, creador de la web e-lactancia i autor del llibre “Tu eres la mejor madre del mundo”.
Una xerrada organitzada per l’associació Dona Dóna Alt Empordà, en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu, com una de les activitats encarada a la sensibilització, promoció i normalització de la lactància, objectius principals d’aquesta entitat.

Una xerrada que va servir per repassar la cultura i la ciència de la lactància. Paricio va explicar com la nostra societat ha perdut la cultura de l’alletament, però que poc a poc les dones treballen per recuperar-la.
El pediatra va destacar que “les principals causes d’aquesta pèrdua de l’alletament han estat els avançaments de la química durant el S.XIX, tot i que des de fa 30 anys, la societat civil i, sobretot les mares, estan lluitant per recuperar aquesta cultura de l’alletament matern”. Una recuperació, però que s’està desenvolupant lentament perquè, segons va explicar el doctor Paricio, “s’està lluitant contra la industria alimentaria, una de les més poderoses del món després de de l’armamentista i la de tràfic de persones”.

Durant la seva intervenció l’expert en lactància va parlar de la diferència entre llet materna i lactància, assenyalant que “la lactancia és més que la llet materna, en realitat és també un sistema de carícies i carinyo”.

Aquesta conferència també va servir per fer un recorregut per la història de l’alletament des l’antic Egipte fins l’actualitat, fent especial atenció a les dides. Al final de la xerrada, les mares i el personal sanitari assistent van tenir un torn obert de paraula per preguntar i debatre obertament sobre diferents temes com les baixes de maternitat, el destetament respectuós o els còlics.
Al final de l’acte el doctor José Maria Paricio ha signat exemplars del seu llibre “Tu eres la mejor madre del mundo”.

Associació Dona Dòna Alt Empordà

L’Associació Dona Dóna Alt Empordà és una entitats ense ànim de lucre que treballa per aconseguir èxit en les lactàncies quan les dones així ho escullen, i ho fan a través del grup de suport a la lactància, que es reuneix periòdicament al centre cívic Creu de la mà de Figueres, i a través de l’organització d’activitats divulgatives obertes a famílies i personal sanitari, com va ser, per exemple, aquesta xerrada impartida pel doctor Paricio.