Requisits per a l’obertura de comerç minorista, serveis professionals, hostaleria i restauració, a partir de demà, 4 de maig

Pla d'ajuts al Comerç

Un dels requisits als establiments comercials és que s'ha d'oferir una atenció individualitzada garantint separació física de 2 metres o, en el cas que no sigui possible, mitjançant instal·lació de mostradors o mampares

Requisits, dins el Pla per a la transició cap a una nova normalitat, que tenen com a objectiu recuperar gradualment la vida quotidiana i l’activitat econòmica, minimitzant el risc que representa l’epidèmia per a la salut de la població

L’Ordre Ministerial SND/388/2020 publicada avui al BOE, estableix les condicions per a l’obertura al públic de determinats comerços i serveis, l’obertura d’arxius, així com la pràctica d’esport professional i federat, a partir de demà, dilluns 4 de maig.

Establiments comercials minoristes i activitats i serveis professionals

Es permet la reobertura al públic dels establiments i locals comercials minoristes i d’activitats i serveis professionals (a excepció dels de superfície superior a 400 m2 i centres comercials), l’activitat dels quals va ser suspesa amb la declaració de l’estat d’alarma del Real Decret 463/2020 de 14 de març, d’acord als següents requisits:

– establiment sistema de cita prèvia que garanteixi la permanència a l’interior de l’establiment en un mateix moment d’un únic client per cada treballador

  • atenció individualitzada garantint separació física de 2 metres o, en el cas que no sigui possible, mitjançant instal·lació de mostradors o mampares

– horari d’atenció preferent per a majors de 65 anys

Els desplaçaments als establiments podran efectuar-se únicament dins del municipi de residència, a excepció que el servei o producte no es trobi disponible en el mateix.

L’ordre ministerial detalla les mesures d’obligatori compliment (higièniques, de prevenció de riscos per al personal i de protecció i higiene aplicables als clients), que podeu consultar en el document adjunt (Capítol I). 

Activitats d’hostaleria i restauració

Les activitats d’hostaleria i restauració podran realitzar-se mitjançant serveis d’entrega a domicili o recollida de comandes pels clients en els establiments, quedant prohibit el consum en l’interior dels mateixos.

En l’entrega a domicili podran establir-se sistemes de repartiment preferents per a persones majors de 65 anys. En la recollida en establiment el client haurà de realitzar la comanda per telèfon o en línia, l’establiment fixarà l’horari de recollida, que haurà de ser en un espai habilitat i senyalitzat i garantint la separació física de 2 metres o, quan això no sigui possible, amb la instal·lació de mostradors o mampares.

Els establiments només podran romandre oberts al públic durant l’horari de recollida d’encàrrecs.

Podeu consultar les mesures necessàries per a la prevenció de riscos per al personal d’activitats d’hostaleria i restauració i de protecció i higiene per als clients, en el document adjunt (Capítol II).

 Activitat esportiva professional i federada

Els esportistes professionals i esportistes qualificats d’alt nivell, podran realitzar entrenaments de forma individual, a l’aire lliure, dins els límits de la província on resideixi l’esportista. (Consulteu requisits i abast autorització en el Capítol III del document adjunt). 

Obertura públic per a la realització d’activitats i prestació de serveis en arxius

Els arxius prestaran els seus serveis preferentment per via telemàtica. No obstant, quan resulti absolutament imprescindible, els ciutadans podran sol·licitar la consulta presencial en les condicions que estableix l’ordre ministerial (document adjunt, Capítol IV)