RetolArt o el naixement d’un artista rosinc

RetolArt

Una assistent a la inauguració de RetolArt observant el quadre '3 a contracorrent

El rosinc Joan Mas inaugura a la Ciutadella una exposició de pinturas i escultures a benefici de la Fundació Roses contra el Càncer

RetolArt
Una assistent a la inauguració de RetolArt observant el quadre ‘3 a contracorrent

L’espai cultural de la Ciutadella es va omplir de rosincs i altempordanesos per asistir a la inaguració de RetolArt, una mostra d’una vintena d’obres de pintura i escultura plena de números, només números, realitzada pel rosinc Joan Mas, el qual després de trenta dedicant-se a la retolació, “una feina en la que tot són lletres. I un dia vaig dir: s’han acabat les lletres i les faltes d’ortografia, i faig números”, va explicar l’artista, per explicar el naixement de RetolArt, el qual va assenyalar que “cadascú dels quadres amb el seu número té un sentit”, com per exemple el nº 3, amb el quadre titulat ‘3 a contracorrent’, al qual la interpretació que li ha donat Joan Mas ha estat “abans ens reien de mi perquè sóc diferent, i ara em ric jo d’ells perquè són tots iguals”. (vegeu galeria de fotos)

RetolArt és una mostra solidària a benefici de la Fundació Roses contra el Càncer i que va ser l’excusa, el pretext, l’impuls per a que Joan Mas es decidís a exposar les seves obres. Així, els diners dels quadres que es venguin aniran destinats a l’entitat social. De fet, durant la inauguració ja es van vendre uns pocs.
Una iniciativa solidària de l’artista que va ser agraïda per la presidenta de la Fundació, Pilar Serra, encarregada d’obrir els parlaments.
Una exposició que va sorprendre al seu comissari, el professor i escriptor Joan Manel Soldevilla, quan la va veure en ple procés de creació, “sorpresa quan la vaig veure per primer cop al taller, però no per l’extravagància dels números, sinó perquè hi ha un treball rigorós i metòdic, on en Joan ha estat capaç d’aplicar el seu bagatge, la seva experiència, en el món de la retolació i transformar-la en expressió artística”.

RetolArt
Bona assistència de públic a la inauguració de RetolArt

Així mateix, Soldevilla va expressar el seu desig que aquesta mostra sigui “el punt de partida de Joan Mas com artista”.

En aquest sentit es va expressar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, després d’agrair la solidaritat de Mas envers la Fundació, “esperem que la carrera artística continuï, que no es quedi només en aquesta exposició”.

RetolArt, que es podrà visitar a la Ciutadella fins al proper 28 de setembre, també compta amb un petit audiovisual en la que es pot veure el procés de realització de les obres per part de l’artista.

Quadre sense cap número

De les vint-i-una obres exposades hi ha una que no té cap número. És un codi QR artístic amb el qual amb un telèfon mòbil que tingui l’aplicació, un visitant a l’exposició es pot portar la mostra sencera a la butxaca.