Programa Reallotgem

Reunió de treball per definir els criteris de la subhasta del projecte d’energia eòlica marina del Golf de Roses

PLEMCAT
Reunió celebrada amb els alcaldes, entre d'ells, el de Roses, al Consell Comarcal de l'Alt Empordà

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha compartit amb els Ajuntaments l’actualització de l’estudi d’experiències internacionals en l’àmbit de beneficis comunitaris generats en processos de licitació d’instal·lacions eòliques marines, i s’ha obert un procés per identificar i consensuar aquells criteris i mesures aplicables a l’Empordà

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas López, acompanyada per la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera i Marcé, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, es va reunir, ahir dilluns, amb els representants dels municipis implicats en l’anomenada zona LeBa 1 del Pla d’Ordenació d’Espais Marítims (POEM), entre d’ells, l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, per seguir treballant conjuntament en la definició de les condicions de la subhasta de l’espai marítim català per a l’aprofitament eòlic. La trobada, la quarta d’aquest grup de treball, també va servir per explicar els inicis dels treballs previs al projecte de R+D+i en energies marines PLEMCAT.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha actualitzat l’estudi d’experiències internacionals en l’àmbit de beneficis comunitaris generats en processos de licitació d’instal·lacions eòliques marines, i hi ha inclòs pràctiques identificades arreu del món durant el 2023 com possibles acords entre els promotors i comunitats energètiques ubicades en municipis de la zona. Aquest document s’ha compartit amb els municipis, i a partir d’ara es treballarà per identificar i consensuar aquelles mesures i criteris aplicables a l’Empordà i assegurar-ne la viabilitat jurídica.

Barnadas va recordar que el Govern vol influir en l’elaboració del plec de condicions de la subhasta de l’espai marítim català per a l’aprofitament eòlic, amb l’objectiu que els factors qualitatius dels projectes comptin tant com el factor preu a l’hora de tenir en compte les ofertes dels promotors, de manera que l’aprofitament eòlic de l’espai marí de l’Empordà, l’anomenat LeBa1, es faci de la manera més beneficiosa per a tot l’entorn. En aquest sentit, ha recordat que un cop s’hagin concretat i acordat les mesures, s’hauran de pactar amb el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Inici dels treballs previs de la plataforma PLEMCAT

La sessió de treball també va servir per exposar als representants dels municipis els avenços en la Plataforma d’R+D+i en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT), la infraestructura d’investigació que se situarà en l’àmbit de la LEBA1. En les darreres setmanes s’han iniciat els treballs previs per a la redacció del projecte constructiu, que prosseguiran les properes setmanes.

Aquestes tasques consisteixen en l’elaboració d’estudis geofísics i geotècnics que han de permetre disposar d’un mapa detallat del fons marí, identificar possibles restes no visibles, i també caracteritzar-ne l’estructura i la morfologia. De la mateixa manera, també s’aprofitaran per obtenir valors de referència per elaborar el Pla de Vigilància ambiental. Amb tota aquesta informació es procedirà a redactar el projecte constructiu de la plataforma.

Els treballs encarregats en el marc del projecte PLEMCAT consisteixen en l’observació i la presa de mesures i de mostres, amb una afectació mínima sobre l’entorn. Una primera fase d’aquestes labors prèvies s’ha dut a terme mitjançant un vaixell, que en les darreres setmanes ha treballat en la zona. Per a la segona fase, en els propers dies s’instal·larà una plataforma autoelevable a la badia de Roses, que durant un termini d’entre dues i tres setmanes –en funció de la climatologia- recollirà mostres en aigües menys profundes i que després es retirarà. La secretària ha reiterat als representants municipals que seguiran informats de totes les novetats i avenços significatius que estiguin relacionats amb el projecte PLEMCAT.

PLEMCAT serà un laboratori d’assajos flotant a la mar Mediterrània que servirà per estudiar el comportament de diferents components i sistemes tècnics per a l’avenç i la validació de l’energia eòlica flotant, d’altres energies marines, per al monitoratge de l’ecosistema marí i per altres estudis mediambientals, climàtics o de biodiversitat. El projecte es canalitza a través de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), que està comptant amb el suport tècnic de l’ICAEN.

Seguiment constant del procés d’aprofitament eòlic de la costa catalana

Aquesta ha estat la quarta reunió del grup de treball que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha establert amb els representants dels municipis catalans implicats en el POEM: Cadaqués, Roses, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí, L’Escala, Pals i Begur. A més de ser l’eina per treballar conjuntament en la definició dels criteris que des de Catalunya es considera que han d’influir en la subhasta de la LeBa1, el grup també és un canal de comunicació obert i permanent perquè tots els membres comparteixin informació i puguin resoldre dubtes sobre el procés d’aprofitament eòlic de la costa de l’Empordà.

L’objectiu del Govern és fer compatibles tots els usos que es fan a la costa catalana, de manera que la instal·lació de parcs eòlics marins no repercuteixi de manera negativa sobre cap dels territoris on s’implantin els projectes ni tampoc en cap dels sectors que hi hagin de conviure, com el pesquer o el turístic. Així, el Govern, a més d’elaborar l’estudi de pràctiques internacional en aquest àmbit, ja va negociar amb l’Estat per reduir a un 25% del projecte inicial l’àrea del Golf de Roses que es podrà dedicar a l’energia eòlica marina. A més, el conseller Mascort es va desplaçar a Viana do Castelo (Portugal) el passat mes de novembre per visitar el Parc d’Energia Eòlica Offshore Windfloat Atlantic, i conèixer de primera mà un equipament d’aquestes característiques.