Roses acull una xerrada sobre la importància del cribratge en la detecció precoç del càncer de mama

Xerrada organitzada per la Fundació Roses contra el Càncer que anirà a càrrec del metges del Servei d’Oncologia de l’Hospital de Figueres

Fundació Roses contra el CàncerEl càncer de mama és el més freqüent en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. La majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys ja que és una malaltia poc comuna abans de la menopausa. El programa de cribratge o detecció precoç permet detectar amb la mamografia (radiografia de les mames) tumors tan petits que fins i tot no són palpables. No és recomanable que l’únic mètode de detecció precoç sigui l’auto exploració de les mames.

I sobre la importància de quant abans es diagnostiqui el càncer de mama, millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives per curar-lo, parlaren el dilluns, 19 d’octubre, al Teatre Municipal de Roses, el doctor Fenando Naranjo, la doctora Laura Romero i la doctora Maria del Nuevo, metges del Servei d’Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Figueres. “És molt important conscienciar a les dones que s’han de fer les mamografies, això és molt important i amb els metges vam coincidir en això,que la prevenció és fonamental, perquè si durant una exploració detecten alguna cosa anòmala és més fàcil d’erradicar que quan ja s’ha desenvolupat”, va afirmar la presidenta de la Fundació Roses contra el Càncer, Pilar Serra.

Tots tres explicaran que gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i a les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients. Es calcula que ens darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i  un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%.

L’objectiu principal del cribratge és detectar el càncer en les fases inicials, abans que se’n presentin els símptomes, quan és més fàcil tractar-lo i curar-lo. El Departament de Salut, mitjançant el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama, convida totes les dones entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia gratuïta cada dos anys.

La xerrada, que s’iniciarà a les 20 hores, s’organitza en col•laboració amb la Fundació Salut Empordà per donar més informació a aquelles dones que, tot i rebre la notificació de fer-se la mamografia gratuïta, no van a fer-se-la.

Exit mobile version