Roses aprova una moció per aconseguir ajudes econòmiques

Ple ordinari de l'Ajuntament de Roses
Moment de la presentació de la moció de Lliures Roses per part d'en Pere Gotanegra

Una moció que va ser presentada pel Grup Municipal de Lliures obtenint un recolzament unànime de tot el ple de l’Ajuntament de Roses

El portaveu de Lliures Roses, Pere Gotanegra, va presentar una moció (reproduïda a sota) al ple ordinari d’aquest mes de novembre, celebrat el passat dimecres, en la que es demana aconseguir ajudes econòmiques per la Vila.
Una proposta en la que entre el seus acords, exhorta “al Govern de l’Estat, que treballi per aconseguir que Catalunya rebi el volum d’ajudes extraordinàries de la Unió Europea, per poder atendre les necessitats econòmiques i ajudes directes, davant les urgents necessitats provocades per la Covid-19”. Així com demanar “a tots els governs que són més a prop del ciutadà (Ajuntament, Diputació i Generalitat), que dediquin plans d’ajudes sectorials efectius amb els reajustaments pressupostaris que calguin, a fi i efecte que la inversió pública, és dediqui plenament a la recuperació de la nostra restauració, hostaleria, cultura o teixit esportiu, entre altres sectors greument afectats per les restriccions dictades per les autoritats”.

El recolzament a la proposta de Lliures va ser unànime per part de tots els grups municipals.
El portaveu del PSC Roses, Toni Rodríguez, va afirmar que “aquesta moció és un manifest de recuperació econòmica per a tots i, per tant, no podem fer res més que votar a favor”, puntualitzant que “en tot cas, cal  que la Generalitat estableixi un sistema clar de repartiment d’ajudes extraordinàries i que ho faci de la mà de les entitats municipalistes i els Ajuntaments, per tant demanaria l’adaptació dels acords de la moció en el sentit d’incloure que els Ajuntaments també participin dels fons que es destinen a les Comunitats Autonòmes”.

El portaveu de Cs Roses, José Manuel Álvarez va dir que “moltes de les mesures que ha dit vostè, senyor Gotanegra, nosaltres ja les hem dit algun cop, i creiem que molt important tot allò que sigui per ajudar, i nosaltres votarem a favor”.

Manel Escobar, portaveu de PPC Roses, també va mostrar-se a favor de la moció i va assenyalar que “tant de bo les ajudes arribin a qui ha d’arribar, que és l’empresariat i a les persones que formen part del nostre teixit i que són les que fan gran el nostre país”.  

Félix Llorens, portaveu de Gent del Poble, també el va donar el seu suport afirmant que “les mocions s’aproven quan es busca el bé pel poble i no el protagonisme partidista”. Llorens va aprofitar l’ocasió per destacar les ajudes impulsades des de la seva Àrea de Promoció Econòmica per un total de 180.000 euros “a tots els afectats pel tancament per fer front a la Covid-19 per tal de poder ajudar-los a continuar a tirar endavant”, tot i que va reconèixer que “és evident que per molt ajudes que rebin a nivell municipal, autonòmic i estatal serà molt difícil el desastre econòmic que està provocant la pandèmia i les mesures que se’n deriven”.

El portaveu d’ERC Roses, Joan Plana, va donar també el seu suport agraint “que la majoria dels punts que vam demanar de retocar a la moció es va fer, el que mostra que hi ha una voluntat de, efectivament, d’ajudar el sector empresarial, molt castigat”.  

En aquest sentit, el portaveu de Junts per Roses, Marc Danés, també va agrair “la predisposició del ponent en arribar a acords i, per tant, així li respondrà JxRoses, votant a favor de la moció, afegint que “des del primer dia l’equip de Govern ja va mantenir reunions de coordinació per parar el primer cop de la pandèmia que es va venir el mes de març, i ara ens tornem a seure per veure com sortim d’aquesta crisi econòmica”.

Cal destacar que l’alcaldessa Montse Mindan, va intervenir per fer una puntualització, assenyalant que “on parla la moció de 2,3 bilions, exactament és tracta de milions”.

Moció del Grup Municipal de Lliures de Roses per aconseguir ajudes econòmiques per a la nostra Vila

La pandèmia ha deixat al descobert les mancances polítiques i sanitàries que ens han dut a la gravíssima situació social i econòmica actual.

No obstant això, el govern estatal, autonòmic i/o municipal ha de donar solucions i ajudar el màxim possible per tornar a caminar cap endavant. La solució no podem trobar-la obligant a tancar determinats establiments, com per exemple els bars, restaurants, cafeteries, gimnasos i cinemes, centres culturals i esportius.

Si un negoci, a conseqüència de les prohibicions imposades per a reduir els contagis de la Covid-19, no pot obrir el seu establiment al públic, tindrà moltes dificultats per afrontar totes les abassegadores obligacions fiscals i administratives a les quals es veu sotmès. La impossibilitat d’obtenir ingressos provoca un gran endeutament del qual difícilment se’n sortirà, si l’Administració no l’eximeix de les seves càrregues tributàries.

Les mesures adoptades estan produint un efecte devastador entre els empresaris i autònoms, de tal manera que comportaran el tancament definitiu de moltes empreses que no podran assumir el gran deute, que estan generant. Això ja dona peu al fet que s’incrementi el nombre d’aturats i que, també, es produeixi un efecte dominó en l’economia, multiplicant el tancament de més negocis que no podran facturar per manca d’una demanda sostinguda.

Per aquest motiu, quan es prenen decisions importants, que des del punt de vista sanitari permetin vèncer el coronavirus, també s’ha de tenir en compte altres solucions destinades a mantenir el teixit empresarial viu, la qual cosa permetrà que les empreses i les famílies puguin fer front a aquesta crisi.

Ara és el moment en el qual els governants han d’ajudar a tots els col·lectius que pateixen un fort sotrac econòmic.  És necessari, que des de l’administració, s’implementin mesures destinades a salvar de la crema els establiments obligats a romandre tancats. Aquests no poden assumir sols els estralls de la pandèmia.

Molts països de la Unió Europea afectats per la Covid-19 han iniciat diferents vies de solució a través d’ajuts a les empreses i autònoms, perquè puguin acarar les greus pèrdues  econòmiques. Cal seguir el seu oportú camí.

Segons dades oficials de la Comissió Europea, la Unió Europea ha destinat 21,3 bilions d’euros a Espanya per fer front a la Covid, dels quals una part aniran destinats a Catalunya. Convé aprofitar fins el darrer euro.

A Espanya, el sector de l’hostaleria comprèn 300.000 establiments que donen treball 1.700.000 persones i aporta prop de 20.000.000 € a les arques públiques segons dades oficials del 2019. Això implica que la crisi sanitària i les mesures restrictives aprovades sobre el sector, poden causar la desaparició d’1.100.000 llocs de treball i el tancament de 100.000 establiments.

És per això que es proposa al Ple Municipal els següents

Acords

Primer.- Exhortem al Govern de l’Estat, que treballi per aconseguir que Catalunya rebi el volum d’ajudes extraordinàries de la Unió Europea, per poder atendre les necessitats econòmiques i ajudes directes, davant les urgents necessitats provocades per la Covid-19.

Segon.- Demanem a tots els governs que són més a prop del ciutadà (Ajuntament, Diputació i Generalitat), que dediquin plans d’ajudes sectorials efectius amb els reajustaments pressupostaris que calguin, a fi i efecte que la inversió pública, és dediqui plenament a la recuperació de la nostra restauració, hostaleria, cultura o teixit esportiu, entre altres sectors greument afectats per les restriccions dictades per les autoritats, tal i com hem fet en aquesta corporació, amb la modificació de crèdit i l’aprovació de les bases per poder atorgar ajuts.

Tercer.- Instem a l’Estat Espanyol, a ajornar els pagaments societaris i d’autònoms de totes les empreses i autònoms, que acreditin les circumstàncies econòmiques abans descrites, per incentivar i recuperar l’activitat econòmica del sector privat.

Quart.- Proposem constituir una comissió de seguiment, amb implicació de tots els partits polítics de la nostra vila, per avaluar els impactes negatius de la crisi originada per la Covid-19, implementant noves mesures per impulsar primer i enfortir després l’economia de Roses, potenciant aquelles que s’estiguin portant a terme des de l’ inici de la pandèmia.

Cinquè.- Apel·lem a la consciència i responsabilitat dels nostres conciutadans, per superar definitivament la Covid-19. La pandèmia és cosa de tots i entre tots la podem vèncer.

Sisè.- Comunicar els presents acords, al Parlament i a la Generalitat de Catalunya, així com al Govern de l’Estat i al Congrés dels Diputats.

A Roses 23 de novembre
Grup Municipal Lliures Roses