Mes de paraules

Roses aprova una moció per impulsar l’ús social del català

Ajuntament de Roses
Moment en que s'aprovava per majoria la moció sobre la llengua catalana

L’Ajuntament de Roses aprova per majoria una moció per impulsar accions, campanyes i iniciatives per fomentar l’ús de la llengua catalana

El passat mes de desembre el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va aprovar una moció en la que en la seva part dispositiva va acordar instar als Ajuntaments de la comarca que fomentin l’ús del català en diferents àmbits com la retolació de comerços alhora que col·laborin amb centres educatius i entitats locals per impulsar iniciatives de suport a la llengua.

I en el ple ordinari del mes de maig de l’Ajuntament de Roses, celebrat aquest passat dimecres, es va debatre aquesta moció (reproduïda a sota), presentada pel regidor de Cultura, Èric Ibáñez, i que va ser aprovada amb els vots a favor de Junts, ERC, GdP, PSC i Lliures i els vots en contra de Ciutadans i PPC.

El regidor del PSC, Josep Mª Martínez, després de recordar i llegir la proposta de llei presentada a la Mesa del Parlament respecte a la llengua catalana, va afirmar que “és un tema que no té cap mena de dubte i nosaltres votarem a favor”.

El portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, va afirmar que “la llengua catalana és fantàstica i no tinc cap mena de dubte que aguantarà i resistirà, i nosaltres sempre hem fet aquesta equació: 25% de català, 25% de castellà, 25% de llengua estrangera i 25% a criteri pel centre educatiu, i tenint aquesta equació molt clara, i creient que el que manifesten vostès no s’adapta a la realitat nosaltres votarem en contra”.

Pere Gotanegra, portaveu de Lliures, va donar suport a la moció dient que “nosaltres, com convençuts catalanistes que som, pel qual estimen la terra i la llengua, votarem a favor d’aquesta moció”.
Els portaveus del PPC, Manel Escobar, de Gent del Poble, Félix Llorens i de Junst per Roses, Montse Mindan van declinar intervenir, però el que sí ho va fer va ser l’alcalde Joan Plana, per aclarir que “la moció no parla de la llei d’educació del Parlament ni a la polèmica de l’ús del català a les escoles”.

Moció llengua catalana

La llengua d’un poble toca aspectes fonamentals de la vida individual i col·lectiva. Els experts consideren la llengua com una part integrant d’un cultura en el sentit antropològic, però tanmateix es constata, en el moment actual, que un dels efectes de la globalització és la reducció de la llengua a una pura eina de comunicació.

El català no només no està exempt de patir tots aquests efectes de la globalització sinó que com a llengua minoritària, i com a llengua marginada o perseguida de forma intermitent durant els darrers 300 anys, encara està molt més perjudicada, fins al punt que ja han sorgit veus des de l’àmbit acadèmic que alerten que aquest fenomen pot acabar, en un futur, empitjorant de forma alarmant la situació.

La nostra comarca no es troba al marge d’aquesta situació. Òmnium Cultural de l’Alt Empordà acaba de proclamar que “l’ús social de la llengua catalana es troba en situació d’emergència” i per això ha iniciat diverses campanyes i iniciatives per a respondre a aquesta situació. D’altra banda, diversos centres educatius de casa nostra ja estan elaborant normes per promoure l’ús del català entre els alumnes, davant la caiguda en picat que ha patit, en poc més d’una dècada.

Aquest retrocés, reconegut a l’Alt Empordà però global arreu de Catalunya, ha provocat que els departaments d’Educació, Recerca i Universitats i Cultura, de la Generalitat de Catalunya, estiguin preparant diverses accions per executar de forma transversal, adreçades totes elles a fer front a la feblesa que el català té i pot tenir encara més en el futur, en el seu ús tant educatiu com social. Un retrocés, a més, que pot agreujar-se arran de la sentència del Tribunal Suprem contra el model d’escola catalana i el seu enfocament pedagògic.

Per tot plegat, i conscients de la feblesa que té l’ús de la llengua catalana en l’àmbit social i en l’àmbit educatiu, es proposa al Ple de l’Ajuntament de Roses l’adopció dels següents compromisos:

  • 1) Fomentar totes aquelles accions que estiguin al seu abast per tal d’aconseguir una reversió d’aquest fenomen.
  • 2) Col·laborar amb els centres educatius i amb les entitats locals que impulsin iniciatives en aquest sentit, donant-los suport en totes aquells àmbits de la seva competència
  • 3) Fomentar l’ús del català en la retolació dels comerços, oficines i empreses de la comarca, tant els de nova obertura com els que ja estan en funcionament, dins de les seves competències i d’acord amb el Codi de Consum de Catalunya i la resta de normativa de la legislació comercial.
  • 4) Impulsar campanyes de sensibilització per tal d’evitar la subordinació lingüística de la població, especialment entre els infants, joves i adolescents. En aquest sentit les xarxes socials poden ser una bona eina per fomentar aquest ús social del català.
  • 5) Promoure les iniciatives de la Plataforma per la Llengua, adaptades a la realitat i a les competències locals, per tal d’assolir tots aquests objectius.
  • 6) Trametre aquest acord al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que el dia 21 de desembre de l’any 2021 va aprovar una moció en termes similars als d’aquests acords.