Roses celebra el Dia d’Europa

Dia d'Europa

El Teatre Municipal de Roses ha estat l’escenari, un any més, per celebrar a Roses el Dia d’Europa. Una celebració que ha anat a càrrec dels estudiants de Secundària de la Vila

Dia d'EuropaEl Dia d’Europa és una celebració que té lloc cada 9 de maig en la Unió Europea, en record de la denominada Declaració Schuman, en la qual el ministre francès d’exteriors, Robert Schuman, va donar el primer pas per a la integració dels estats europeus en proposar que el carbó i l’acer d’Alemanya i França, i els altres països que s’adherissin, se sotmetessin a una administració conjunta, impulsant la creació de la primera Comunitat Europea.

La commemoració d’aquesta data té lloc des de 1985, després de la seva aprovació pels Caps d’Estat i de govern reunits en el Consell Europeu. Malgrat ser l’únic dia de celebració oficial en la Unió Europea, es considera un dia laborable.

I en un dia laborable, com ahir 10 de maig, els alumnes dels instituts de Roses, l’Illa de Rodes, el Centre Escolar Empordà i Cap Norfeu van organitzat al Teatre Municipal de Roses una sèrie d’activitats per tal de commemorar el Dia d’Europa, enguany dedicat a la Ciutadania.

Unes activitats que van constar de diferents conferències, un cinefòrum, el lliurament de premis dels concursos de fotografia i comunicació, una exhibició de dansa contemporània i la projecció de l’audiovisual ‘Ciutadans d’aquí i ciutadans d’Europa’, realitzat per l’equip d’Illa TV de l’institut Illa de Rodes.

Cal destacar, també, l’actuació de la coral del Centre Escolar Empordà, així com la dels alumnes de l’Aula de Música de l’Illa de Rodes.

Dia d'EuropaUn total de 200 alumnes dels tres instituts rosincs van participar a la diada europea, que des de el 2009 se celebra a Roses gràcies a la iniciativa de l’alumnat de l’Illa de Rodes. Una iniciativa que va ser, posteriorment, recolzada pel estudiants del Centre Escolar Empordà i l’institut Cap Norfeu, esdevenint- actualment, en un jornada de commemoració europea plena de convivència entre tota la comunitat d’estudiants i professors de Roses.

La jornada celebrada aquest matí de divendres 10 de maig al teatre rosinc, ha estat precedida per un seguit d’activitats que han realitzat els mateixos escolars als centres educatius setmanes abans de la celebració d’aquest divendres, que els hi han servit per aprofundir en el tema, tot potenciant la relació entre els joves dels diferents centres educatius del municipi.

La tasca desenvolupada pels alumnes rosincs durant els dies previs, i presentada ahir al Teatre Municipal de Roses va tenir com a testimonis diferents autoritats en el món de l’educació com de la política. Així, a la sala treatal es van donar cita l’alcalde Carles Pàramo, el delegat territorial d’Ensenyament a Girona, Albert Bayot, l’analista al Parlament Europeu, Saray Espejo, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Joan Colom, i diferents regidors de la corporació municipal de Roses.

Cal destacar que Colom va lliurar un diploma a l’institut Illa de Rodes per impulsar i fomentar la commemoració del Dia d’Europa.