Roses celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA sensibilitzant als joves sobre la prevenció de malalties sexuals

Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA

Una discomòbil  a la pista annexa al Poliesportiu municipal de Roses va ser la crida per crear un Taller sobre prevenció de malalties sexuals

Dia Mundial de la Lluita contra la SIDAEl Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA se celebra el 1 de desembre, però donat que enguany aquest queia en diumenge, i dissabte passat se celebrava la II Nit de l’Esport, l’Ajuntament de Roses va decidir celebrar-ho, ahir, 7 de desembre. “Ës una activitat, va dir la regidora de Joventut del consistori rosinc, Anna Jorquera, que hem recuperat amb el coordinador juvenil, Jordi Abadal, per tal de conscienciar als joves sobre els perills de contraure una malaltia sexual, no només la SIDA”
Un dia de sensibilització que el primer any es va realitzar amb una gimcana, “però que és una activitat que ja està esgotada”, va assenyalar Abadal. “I els joves, va afegir Jorquera, el que demanen és una discomòbil, és el que més els agrada, i aprofitem aquesta activitat musical per muntar un Taller sobre prevenció de malalties sexuals”.

Un taller que consisteix bàsicament en ensenyar als joves, amb l’ajuda de dos joves monitores com es col·loca un preservatiu. Per això, hi ha havien dos cilindres amb la forma de cogombre que, els joves feien servir per veure si sabien col·locar un condó de la forma adequada. Hi havia qui si sortia amb molta destresa. Hi havia qui no en tenia tanta.
La regidora va remarcar que “els expliquem que els preservatius no només serveixen per evitar l’embaràs, sinó també per evitar malalties sexuals com el papil·loma i, sobretot, la SIDA”.

Segons el coordinador juvenil, que cada dia tracta amb el jovent de Roses, “els joves no són prou conscients, o tenen tanta informació que no la saben canalitzar, del perill que corren si no utilitzen el preservatiu. El tenen com un mètode anticonceptiu, però no un mètode per prevenir les malalties sexuals.

La discomòbil en commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, que va començar a les 8 del vespre es va allargar poc més enllà de la mitjanit.

 

Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA

Dia Mundial de la Lluita contra la SIDACada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. D’aquesta manera es presenta una oportunitat perquè gent de tot arreu del planeta s’uneixin a la lluita contra el VIH. A més, en aquesta data es donen a conèixer els avanços que s’han aconseguit contra aquesta infecció.

Aquesta data es porta commemorant des de l’any 1988, a proposta de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Els motius pels quals es va triar el primer dia de desembre per celebrar-ho van ser sobretot per qüestió d’impacte mediàtic. Aquest any va haver-hi eleccions a EUA i es va considerar necessari triar una data allunyada tant de la campanya com de les pròpies eleccions. Així, la nova jornada destinada a lluitar contra el VIH no perdria protagonisme.

Des que se celebrés per primera vegada el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida han mort a tot el món més de 25 milions de persones. A dia d’avui existeixen moltes més facilitats per accedir a tractaments i cures mèdiques.

L’Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni pel que fa a la Sida és haver detingut i fins i tot començat a reduir la propagació de l’epidèmia per a l’any 2015.

Des de 1988 fins a l’any 2004 ONUSIDA (el programa de l’ONU destinat coordinar activitats en la lluita contra la Sida) va ser qui es va ocupar d’organitzar el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. Però l’any 2005 el responsable de coordinar la commemoració d’aquest dia va passar a ser l’organització independent ‘World Aids Campaign’ (Campanya Mundial contra la Sida).