Roses celebra el Dia Mundial del Càncer donant llum a l’esperança

Dia Mundial contra el Càncer

La Fundació Roses contra el Càncer organitza un acte de sensibilització i de suport als malalts de càncer i els seus familiars

Dia Mundial contra el Càncer
Pilar Serra, presidenta de la Fundació Roses contra el Càncer, durant el seu parlament

Roses va celebrar, ahir al vespre, el Dia Mundial contra el Càncer sota el lema ‘Desacreditar els Mites’, una campanya organitzada per la Unió Internacional contra el Càncer, UICC, centrada en l’objectiu 5 de la Declaració Mundial del Càncer, que es refereix a dissipar el mites i concepcions errònies i perjudicials sobre el càncer.

L’acte, sota el títol ‘Donem llum a l’esperança’, es va iniciar amb un parlament de la presidenta de la Fundació, Pilar Serra, en el qual va fer una crida als assistents per demanar “a totes les persones que som aquí , que intentin implicar a familiars i amics en la nostra lluita , fent-se socis de la nostra fundació, cadascú en el nivell que pugui” , assenyalant que tothom pot unir-se a la causa aportant el que consideri convenient, perquè “l’import de la seva quota, per petita que sigui, serà un gra de sorra més, i entre molts grans de sorra s’ aconsegueix molt”.

Tot seguit de les paraules de la presidenta, el músic rosinc, d’origen britànic, Terry Patrick Ryan, va interpretar un parell de temes del seu nou disc, The humbling of the goat, per després donar pas a la lectura de poemes i diferents textos per part d’alguns integrants del Grup de Teatre de Roses.

Dia Mundial contra el CàncerI com és habitual en la celebració del Dia Mundial contra el Càncer a Roses , es va portar a terme per part de la vuitantena de persones assistents a l’acte una encesa de espelmes formant un la figura d’un llaç gegant.

Un encesa simbòlica per a transmetre el missatge encoratjador de la importància de fer visible aquesta malaltia.

DESACREDITAR ELS MITES
El Dia Mundial contra el Càncer és una oportunitat per elevar les veus col·lectives en nom de la millora dels coneixements en general al voltant del càncer i desemmascarar idees errònies sobre la malaltia. Des d’un nivell global, els missatges es centren en els següents quatre mites:

Mite 1: NO CAL PARLAR SOBRE EL CÀNCER.
Veritat: El càncer pot ser un tema difícil de tractar, sobretot en algunes cultures i entorns. Però abordar la malaltia obertament pot millorar els resultats a nivell individual, comunitari i de polítiques.

Mite 2: NO HI HA NI SIGNES NI SÍMPTOMES DEL CÀNCER.
Veritat: Per a molts tipus de càncer, existeixen signes d’advertència i símptomes, i els avantatges de la detecció precoç són indiscutibles.

Dia Mundial contra el CàncerMite 3: NO HI HA RES QUE ES PUGUI FER RESPECTE EL CÀNCER.
Veritat: Es pot prevenir una tercera part dels tipus de càncer més comuns, amb les estratègies correctes i es pot fer molt a nivell individual, de comunitat i de polítiques.

Mite 4: NO TINC DRET A REBRE ATENCIÓ SANITÀRIA PEL CÀNCER.
Veritat: Tothom té dret a accedir a tractaments i serveis d’atenció per càncer que siguin comprovats i efectius, i en igualtat de condicions, per evitar patiment.