Roses celebra el vintè aniversari del Teatre Municipal

Vintè aniversari del Teatre Municipal de Roses
Diferents moments del vintè aniversari del Teatre Municipal de Roses

Amb un audiovisual amb testimonis i imatges dels 20 anys de vida del Teatre Municipal i tres obres del Festival Píndoles, Roses va commemorar aquest aniversari

Aquest passat dissabte, 18 de juny, Roses va celebrar el 20è aniversari del Teatre Municipal amb un acte institucional amb la mateixa sala teatral, que va comptar, a més de l’assistència de l’equip de Govern de l’Ajuntament de Roses i altres regidors de l’oposició, amb els dos impulsors de la seva construcció, els llavors alcalde Carles Pàramo i el regidor de Cultura, Ramon Pujol.

20 anys en els que el Teatre ha acollit “una programació basada en la qualitat i que ha procurat portar a Roses algunes de les peces teatrals de referència que es fan al nostre país, amb els directors i dramaturgs més reconeguts i els millors actors i actrius de Catalunya”, va assenyalar el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, en la presentació de l’acte.  

I a més de les primeres figures del panorama teatral, sobretot, català, l’escenari del Teatre Municipal de Roses (TMR) ha estat també seu i testimoni de les produccions del Grup de Teatre de Roses, així com de les companyies de Teatre Infantil arran de la programació elaborada, any rere any, per l’associació Optimist.
No cal oblidar tampoc, a banda d’obres de teatre, de totes les disciplines de les arts escèniques i musicals que s’han donat cita a l’escenari del teatre de Roses al llarg dels seus 20 anys de trajectòria.

Després de la presentació del regidor, es va emetre un vídeo (que es pot visualitzar a sota) del recorregut per les dues dècades de vida del Teatre Municipal de Roses, en el que a través dels testimonis de treballadors, programadors teatrals, membres del Grup de Teatre de Roses i autoritats polítiques, es va poder recordar, i alguns conèixer, detalls de com es va configurar el nou equipament i les vivències que ha protagonitzat.

Seguidament, es van representar tres obres de micro-teatre que formen part del Festival Píndoles, un projecte que porta arreu de Catalunya la representació d’obres de teatre breu inèdites, creant experiències en les quals el públic tingui un contacte pròxim amb els i les intèrprets i donant visibilitat a nous talents.

L’alcalde de Roses, Joan Plana, va cloure l’acte amb un parlament en el que va assenyalar, després de recordar que ell va ser un dels nens que va participar dalt de l’escenari el dia de la seva inauguració, que “el teatre s’ha convertit en un referent cultural, associatiu i comunitari  de la Vila, perquè indiscutiblement el teatre ha esdevingut en l’autèntic pedal de la cultura de Roses, tant pels espectacles representats, de totes les disciplines, per les associacions del municipi i, sobretot, pel Grup de Teatre de Roses, com pels espectacles de fora que fem venir a casa nostra. I també de la vida associativa perquè a Roses formar part d’una entitat és sinònim de passar pel teatre. Reunions, xerrades, exposicions, tallers… El Teatre ha donat resposta a les necessitats més diverses del nostre nodrit teixit associatiu”.  

El Teatre Municipal de Roses va iniciar la seva activitat el 21 de juny de 2002, amb l’acte d’inauguració on es va representar la cantata Tonalitat de l’Infinit, del compositor Feliu Gasull i escrita pel poeta Enric Casasses. Al llarg d’aquell cap de setmana es van dur a terme un total de cinc representacions de la peça, suposant la participació activa d’un total de 750 alumnes dels centres escolars de Roses dalt de l’escenari, juntament amb la cantant Clàudia Schneider, solistes de l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya i del Grup de Teatre de Roses.

Amb la inauguració del Teatre Municipal de Roses es va culminar un llarg procés iniciat el juny de l’any 2000 amb la col·locació de la primera pedra de l’equipament, destinat a cobrir les necessitats culturals de la Vila. Amb ell, la població entrava dins dels circuits teatrals professionals, fet que ha possibilitat la programació de dues temporades estables anuals (primavera i tardor-hivern), que han portat al teatre de Roses un total de 502 espectacles al llarg d’aquests 20 anys. A més, l’equipament ha permès la promoció de la producció teatral i musical locals, dotant la ciutat d’un espai on formacions i artistes han pogut desenvolupar les seves creacions i assajos i donar-les a conèixer al públic.

La funció del TMR, no obstant, ha cobert molts altres objectius, acollint bona part de l’activitat social i cultural que entitats i associacions de la Vila desenvolupen: gales benèfiques, presentacions públiques, tallers, xerrades, festivals de fi de curs d’escoles de dansa, exhibicions… així com gran part de l’activitat municipal que requereix l’aforament i condicions que el teatre brinda: lliurament anual de la Dracma de Roses, Premis Treballs de Recerca, jornades de participació ciutadana, presentacions de llibres i conferències, i un llarg etcètera, que han convertit el teatre en testimoni del batec cultural de la vila al llarg de dues dècades.

Destacable és també la seva activitat com a Palau de Congressos, amb l’organització de nombroses jornades i seminaris, tant de caràcter públic com privat, que la versatilitat i adaptabilitat de l’equipament han permès acollir.

Un edifici singular i versàtil

Amb una superfície útil total de 2.648 m2 i capacitat per a 400 espectadors, la construcció del Teatre Municipal de Roses va tenir un pressupost de 2.153.696 €, finançant per l’Ajuntament de Roses, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

Els seus artífex, els prestigiosos arquitectes Jordi Bosch, Joan Tarrús i Manel Bosch, van idear i dissenyar l’espai com un teatre a la italiana, amb sala i escenari diferenciats, incorporant, no obstant, espais convertibles i de gran versatilitat per acollir tot tipus de necessitats.

Consta d’una planta soterrani per als espais tècnics; una planta baixa amb vestíbul i sala d’assaig polivalents, sala de butaques de 1.000 m2, escenari, dímers i camerinos, taquilla, bar i serveis; mentre que les dues plantes superiors es destinen a gestió, amb espais i despatxos (seu actual de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament), tallers, cabines i magatzems. La planta tercera allotja la passera d’escena, instal·lacions i maquinària. L’exterior de l’edifici es caracteritza pel perfil dels volums principals i la «caixa de vidre» que conformen el vestíbul i la galeria superior.

La construcció es va arrodonir amb la instal·lació de l’equipament escenotècnic (maquinària escènica, il·luminació i equips d’àudio-vídeo) l’any 2006 i, finalment, l’any 2008 amb la instal·lació d’una petxina acústica desmuntable que va dotar a la sala teatral d’unes condicions acústiques de gran qualitat, molt reconeguda per concertistes i músics que han passat pel teatre al llarg d’aquests anys.

El nou edifici va comportar també la transformació de la plaça adjacent, gràcies al projecte dels mateixos arquitectes responsables del teatre, amb el qual es va unificar i harmonitzar urbanísticament l’exterior de l’edifici, creant un únic conjunt coherent i millorant la qualitat paisatgística i l’accessibilitat.

Preparant les properes temporades

L’any de la seva inauguració, el 2002, Roses comptava amb un cens de 13.000 habitants i requeria d’un equipament capaç de satisfer les necessitats en l’àmbit de les arts escèniques d’aquesta població creixent. El 2022, amb 20.000 habitats censats al municipi, el Teatre Municipal de Roses arriba al seu Rosesamb la satisfacció d’haver complert amb escreix aquest objectiu i planifica ja les seves properes temporades.