Roses celebra la revetlla de Sant Joan amb la Flama del Canigó

Revetlla de Sant Joan
Espectacle pirotècnic a Roses per la nit de Sant Joan / Foto: arxiu

Per tercer anyconsecutiu Roses inicia els actes festius de la nit de Sant Joan amb l’arribada de la Flama del Canigó

Revetlla de Sant Joan
Espectacle pirotècnic a Roses per la nit de Sant Joan

L’arribada de la flama del Canigó, per tercer any consecutiu des de Vilajuiga,portada per membres d’Omnium Cultural des de la població veïna fins a l’Ajuntament de Roses, i que té com a símbol agermanar tots els pobles catalans, va ser l’inici dels actes pirotècnics primer, i musicals després, de la revetlla de Sant Joan a Roses.
Un cop a la casa consistorial, la Flama de Canigó va ser portada , aquest any, pel recentment proclamat campió del món d’Eslàlom Júnior de Windsurf, el regatista del GEN Roses Marc Paré, acompanyat de les joves promeses del Grup d’Esports Nàutics rosinc, Biel Font i Crosby Fitch, segons d’Espanya de Freestyle en Bic Open, així com de Pol Font i Sergi Lleó, que van quedar tercers en la mateixa especialitat nàutica.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, amb el regidor de Festes, Juan M. Fernández i el representant d’Òmnium Cultural, Esteve Sala, van acompanyar als portadors de la flama fins la plaça Catalunya, on Sala va llegir el manifest del Flama del Canigó d’aquest any, “Som història, som present i som voluntat de continuar sent amb alegria. Tenim aspiracions sense límits, tenim força de voluntat, tenim la cultura per bandera i ens reconeixem en la tradició per canviar el món. Toquem de peus a terra i, seguint la Flama del Canigó, avancem sense por”,deia un extracte del manifest, per afegir que “el nostre somriure brilla tant com la flama i encén tots els focs de l’esperança”.

Tot seguit, el representant d’Òmnium Cultural i també poeta va llegir uns vers de creació pròpia dedicats a la Flama del Canigó, per sense més dilació donar pas als balls tradicionals oferts per l’Associació Ball de Mar de la Vila.
Uns balls que, com cada any, va encapçalar i amenitzar la comitiva, que va portar la Flama del Canigó fins a l’espigó on era situada la foguera, amb la coreografia i música de diferents danses tradicionals, com ‘La Ziga Zaga’, ‘La polea de la Clariana’ o ‘La Bolangera’, entre d’altres.

Just a l’arribada de l’espigó els esportistes van donar el relleu de la flama a les autoritats, l’alcaldessa, el regidor de Festes, Juan M. Fernández i el diputat a Corts, Carles Pàramo, que va ser el que va encendre la foguera.
Una encesa de la foguera que va donar pas cap a 2/4 d’onze de la nit a l’espectacle més tradicional i espectacular i sorollós de la revetlla de Sant Joan, els focs artificials. Un focs que van ser seguits per miler de persones a peu de platja, des dels balcons de casa seva o bé des del mar a bord d’embarcacions de tot tipus..

Un espectacle pirotècnic que quan va finalitzar es va iniciar el concert previst a la mateixa plaça Catalunya, que enguany va anar a càrrec de ‘La Banda del Drac’. Una banda que va omplir la plaça de gom a gom de rosincs i visitants que van voler ballar èxits d’anys anteriors, així com cançons de la més rabiosa actualitat, fins ben entrada la matinada.