Mes de paraules

Roses va celebrar la tradicional processó marinera en honor de la Verge del Carme

Processó de la Verge del Carme a Roses
la Verge del Carme portada per efectius de l'exèrcit espanyol

Com a població marinera Roses va celebrar la festivitat de la patrona de la gent del mar, la Verge del Carme

Processó de la Verge del Carme a Roses
La Verge del Carme portada per efectius de l’exèrcit espanyol

Roses, com a vila marinera, va complir amb la tradició de la processó en honor de la Verge del Carme. Una processó que es va iniciar amb la novetat instaurada l’any passat, és a dir, es va iniciar des de el centre de la Vila. Si al 2016 es va fer des de la Casa del Mar, enguany s’ha portat a terme des del Casal del Pescador per arribar a les portes de la Comandància de Marina. Després d’un breu descans, tota la comitiva, amb comandaments de l’Ajudantia Naval, organitzadora de l’acte, de l’Armada espanyola i de l’Exèrcit espanyol de Terra i Aire, del president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i Patró Major de Roses, Antoni Abad; i de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i alguns regidors de l’oposició en representació de l’Ajuntament, es van dirigir cap al moll fins arribar a les portes de la llotja per celebrar l’ofici solemne.

Una missa, però, que no va oficiar el mossèn de Roses, Josep Puig, sinó Santiago Torregrosa, agent de la Guàrdia Civil ordenat diaca l’any passat pel bisbe de Girona, Francesc Pardo.

Al final de la mateixa, Antoni Abad va voler llegir una poesia (reproduïda a sota) escrita per a l’ocasió pel Patró Major de la Confraria de Pescadors de Llançà, Jordi Fulcarà, i que Abad, com a president de la Federació Nacional Catalana va enviar a totes les Confraries de Catalunya.

Després de l’ofici solemne, al qual va participar el grup Els Pescadors Badia de Roses, el centenar de persones que va assistir van poder participar en la processó marinera a bord d’una embarcació de Els Blaus de Roses acompanyada per un vaixell de la Guàrdia Civil.

La tradició de la festivitat de la Mare de Déu del Carme

Al segle XVIII la festa de la Mare de Déu del Carme va començar a ser celebrada pels integrants de la marina catalana gràcies a la difusió d’una llegenda que explica com l’escapulari carmelità va salvar un vaixell anglès que es trobava a la deriva enmig d’un ferotge huracà. A la costa catalana, fou l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra qui, en promocionar la festivitat entre els seus mariners, va popularitzar la devoció per la Mare de Déu del Carme o Stella Maris. Són nombroses les localitats que li celebren festes per tal de demanar-li protecció davant dels perills del mar. La majoria celebren vistoses processons que comencen a terra ferma i que després es converteixen en marítimes, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme col·locada en un vaixell engalanat i acompanyat per una comitiva formada per tot tipus d’embarcacions.

Poesia escrita per la festivitat de la Festa de la Verge del Carme

M’agrada el blau del mar
M’agrada la tramuntana
M’agrada el port de llança
I la seva festa del Carme

M’agrada descobrir racons
D’aquesta nostre mar brava
Tot buscant la llibertat
Al damunt d’una xalana

En una dolça cala
Solitària i ben lluny
Sembla com si veies
Reflexada la teva llum
Es ta llum noble senyora
Il·luminant el camí
En aquesta mar brava
Refugi del bon marí
Du per damunt de les onades
Els barcos a so de vent
Del xaloc a tramuntana
Del garbí fins al ponent
Som gent de mar
I com el mar tenim
Immens el cor
Dins el cor
Portem gravada
La imatge del teu esperit

Per això nostre senyora
Rep el nostre agraïment
En aquest petit acte
Dels teus homes valents.

Jordi Fulcarà
Patró Major Confraria de Pescadors de Llançà