Roses celebrarà una consulta popular per copsar l’opinió del poble sobre l’ús d’animals en actes festius

Festa Major de Roses 2014

Correbous de la Festa Major de Roses 2014 / Foto: arxiu

Un consulta popular demanada de manera reiterativa per l’oposició durant la legislatura passada

Festa Major de Roses 2014
Correbous de la Festa Major de Roses 2014 / Foto: arxiu

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Festes, Francesc Giner, van anunciar que l’Ajuntament celebrarà una consulta popular sobre la celebració o no del correbous i l’empaitada d’ànecs durant la Festa Major.
I va ser precisament arran d’una pregunta durant la presentació de la Festa sobre la celebració d’aquestes dues activitats tradicionals i festives en les que s’utilitzen animals, quan Mindan va anunciar que se celebraria una consulta a la ciutadania per copsar la seva opinió sobre l’ús d’animals en actes festius, ja que “és una activitat que agrada a molta gent, però també hi ha una part de la societat que es mostra en contra”, va dir l’alcaldessa, referint-se sobretot, a les associacions animalistes.
El regidor de Festes va prendre la paraula per dir que “la meitat de la ciutadania vol que es faci i l’altre meitat no, i jo en els meus quatre anys a l’oposició m’he mostrat en contra de celebrar actes amb animals i per la qual cosa vaig demanar que es fes una consulta popular”.

Francesc Giner va demanar tres vegades durant la passada legislatura la celebració d’un consulta popular. La primera va ser al ple de l’Ajuntament del mes de febrer de 2013, la segona en la sessió plenària del mes de maig de 2014, i la tercera en el ple ordinària del mes d’abril d’aquest any.

I tot seguit de les paraules de Giner va ser quan l’alcaldessa va anunciar que “m’agradaria portar aquest tema a nivell d’una consulta popular, perquè crec que una cosa és com s’ha d’arribar a anular una festa d’aquest tipus, ja que mentre es una tradició i es permet celebrar-la de manera legal ningú pot arribar i dir que això ja no es fa, que s’ha acabat, així perquè sí”, i per tant, va afegir Mindan, “s’ha de seguir un procés i fer aquesta consulta i el resultat d’aquesta es farà arribar a un ple, per a que sigui el ple de l’Ajuntament de Roses qui decideixi si es fa o no o el correbous i l’empaitada, igual que en el seu dia el consistori va aprovar la moció per prohibir l’exhibició d’espectacles amb animals exòtics”. Moció que es va aprovar al ple ordinari del mes de maig de 2013.

La consulta popular encara no té data, però hi ha la decisió de portar-la a terme, questió que no es va plantejar durant els tres darrers anys.

Festa Major de Roses
Dos joves durant l’Empaitada d’Ànecs de la Festa Major de Roses 2014 / Foto: arxiu

Durant la presentació de la Festa Major de Roses es va arribar a reconèixer, periodistes i autoritats, que a moltes poblacions de la comarca de l’Alt Empordà se celebren actes festius amb animals, i que cap d’ells generen tant controvèrsia com els que fan a Roses, tot i que a la Vila “ho fem com toca, ho fem bé, hi ha una veterinària a totes hores mentre hi ha els correbous, es porta doble quantitat d’animals per a que estiguin la meitat de temps, i a l’empaitada d’ànecs es fa de manera impecable, com així ho va constatar el notari en l’acta que va aixecar l’any passat, on va reflectir que els animals es netegen bé amb aigua dolça i, sobretot, no es donen com a premi”, va assenyalar Montse Mindan.