Roses commemora la Diada Nacional de Catalunya amb un acte d’àmbit institucional, associatiu i cultural

Diada Nacional de Catalunya a Roses
Moment de l'acte institucional de celebració de la Diada Nacional de Catalunya celebrat a Roses

Per primer cop a la història, com a mínim en els darrers 15 anys, l’Ajuntament de Roses celebra institucionalment la Diada Nacional de Catalunya

La Diada Nacional de Catalunya s’ha celebrat a Roses s’ha celebrat a la plaça que dona el nom al país català: Catalunya amb la solemnitat que mereix el dia 11 de setembre, data en la que es commemora la caiguda de Barcelona en mans de les tropes borbòniques al comandament del duc de Berwick durant la guerra de successió espanyola l’11 de setembre de 1714, després de catorze mesos de setge. Aquesta victòria va comportar l’abolició de les institucions catalanes (la Generalitat i el Consell de Cent) després de la promulgació dels Decrets de Nova Planta, en 1716.
Dos segles després, el Parlament de Catalunya va declarar, aquest dia 11 de setembre, Festa Nacional catalana en la seva primera llei després del seu restabliment, en 1980.

I avui, l’Ajuntament de Roses, per primer vegada a la seva història, o al menys en els darrers 15 anys, ha volgut celebrar, amb un acte en el que s’han combinat l’àmbit institucional, l’associatiu i el cultural, la Diada Nacional de Catalunya. “El motiu -ha explicat l’alcalde de Roses, Joan Plana- ha estat per donar-li a la Festa Nacional de Catalunya una certa rellevància i solemnitat a aquesta data tant significativa, primer, fent una reivindicació de municipalisme en el creixement del país fent participar a les entitats que durant molt anys han organitzat actes per la Diada, com ara els Cabirols, i per últim donar-li un caire cultural amb l’actuació del cantautor rosinc, Josep Cardona”.

L’acte, que ha estat conduit per la comunicadora i mare de la primera rosinca nascuda aquest any 2021, Jihan Dahou, la qual, després de donar la benvinguda als assistents a l’acte i voler tenir un record per totes les famílies que s’han vist afectades per la pandèmia de la Covid 19, ha convidat a l’ex-alcalde i ex-president de la Diputació de Girona, Carles Páramo, a llegir el manifest institucional de la Diada.

Tot seguit, Josep Cardona, conegut artísticament com Cardona d’Amores, ha interpretat dues cançons, que han donat a pas a la intervenció dels representants de l’Associació Excusionats Cabirols que, després, d’agrair a l’Ajuntament de Roses la seva participació a l’acte, han llegit el parlament que cada any es fa al Pic de l’Àliga en el moment de coronar el cim i que per la maleïda pandèmia no ho van poder fer ni l’any passat ni tampoc aquest.

Cardona d’Amores ha tornat a pujar a l’escenari per interpretar dues cançons més, l’última d’elles Tornarem, de Lax’n’Busto, tema “ple d’esperança”, segons ha assenyalat el cantautor rosinc, que ha donat pas al parlament que l’alcalde de Roses ha dirigit als vilatans i vilatanes presents a l’acte.

Un acte solemne que ha combinat l’àmbit institucional, l’associatiu i cultural que ha finalitzat amb la interpretació per part de tothom de l’Himne nacional de Catalunya sota els acords de Cardona d’Amores.

Els actes de celebració a Roses de la Diada Nacional de Catalunya finalitzaran aquest vespres amb el tradicional concert de sardanes que, en aquest cas i un cop més malauradament, serà una audició que tindrà lloc a la plaça Frederic Rahola a les 22 hores.