Roses continuarà els pròxims 4 anys difonent el seu patrimoni històric i afavorint la salut de les persones

Ajuntament de Roses

L’Ajuntament de Roses va aprovar el conveni amb la Universitat de Girona per continuar amb la Càtedra d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic i la Càtedra Oceans i Salut Humana, i l’acord amb la Universitat Rovira i Virgili per seguir realitzant les excavacions arqueològiques a la Ciutadella

Al maig del 2018 van veure la llum dues Càtedres a Roses, la d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic i la Oceans i Salut Humana.

La primera, va tenir com a objectiu la difusió, gestió i conservació del patrimoni de Roses a través l’organització de cursos, jornades de difusió i debat i l’edició de diferents publicacions. Un patrimoni històric que, a més, ha tingut la tasca de formació per als estudiants d’arqueologia d’arreu Catalunya així com de diferents universitats de França i Itàlia, els quals durant el darrers anys han participat en el projecte d’excavacions arqueològiques anomenat “El poblament visigòtic a Roses: del Puig Rom a l’assentament del conjunt de la Ciutadella”.

Per la seva part, la Càtedra Oceans i Salut Humana, ha centrat la seva atenció en les relacions que s’estableixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones, i en la transferència d’aquests coneixements a la societat. Així, es va enfocar en tres àmbits però tots amb un denominador comú: la salut de les persones.
Una salut que, tal i com s’ha pogut comprovar durant la càtedra es pot conquerir amb l’alimentació procedent del mar per oferir una dieta saludable amb Omega 3, amb la practica recreativa d’esports marins i amb la descoberta de noves medicines del mar que proporcionen els animals i les plantes marines.

I en l’últim ple ordinari del 2021 de l’Ajuntament de Roses, celebrat el passat dia 22 de desembre, donat l’èxit que han tingut durant aquests anys la difusió del nostre patrimoni arqueològic, la formació d’estudiants a través de les excavacions arqueològiques i el coneixement dels beneficis que pot tenir el mar envers la salut humana, es va aprovar per unanimitat tres nous convenis.
El primer, el que fa referència a la col·laboració amb la Universitat de Girona en la continuïtat del desenvolupament de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic per al quadrienni 2022-2025.

El segon, pel que fa la també col·laboració, en aquest cas amb la Universitat Rovira i Virgili per continuar amb el projecte d’excavacions arqueològiques del poblament visigòtic a Roses.

I el tercer per la col·laboració entre l’Ajuntament de Roses i la UdG per donar continuïtat a la Càtedra Oceans i Salut Humana durant el quadrienni 2022-25.