Roses, de dol per la mort de Cristina Barceló, un referent, una icona, en la recuperació de les tradicions catalanes

Cristina Barceló

Cristina Barceló amb el seu home, Manel Pedreira

Cristina Barceló va ser distingida amb la Dracma de Plata de Roses l’any 2017 per recuperar, ensenyar i difondre les danses tradicionals catalanes

Nascuda a Barcelona l’any 1954 es va es establir a Roses l’any 78. Infermera de professió va treballar en diferents centres sanitaris de referència, com l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per posteriorment  fer-ho a l’Hospital Josep Trueta de Girona, fins la seva jubilació.

Cristina Barceló, fora del seu àmbit professional va dedicar-se a la recuperació de les danses tradicionals catalanes. Recuperació que va acompanyar amb la voluntat de ensenyar-les sempre de forma gratuïta i altruista.
Juntament amb el seu home, Manel Pedreira, va crear el Taller de Danses tradicionals i el Taller de percussió i Gralla.
Més tard, l’any 2013, Barceló, va crear l’Associació Balldemar, i aquesta tasca per recuperar, ensenyar i difondre la cultura i tradicions catalanes el va fer mereixedora, l’any 2017, de ser distingida per l’Ajuntament de Roses amb la Dracma de Plata.
Una distinció que va ser molt mereixedora perquè Cristina Barceló és una d’aquelles persones que, com va afirmar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, llavors “fan una feina anònima i oculta per recuperar folklores i tradicions pròpies, que ens conformen en l’actualitat com a persones i com a societat, i el paper de la Cristina en la recuperació i la revifalla de la dansa tradicional de Roses ha estat fonamental”.