Mes de paraules

Roses descobreix amb una mirada i perspectiva diferent del seu cementiri municipal

Roses Patrimoni Viu
Diferents moments de la visita guiada que es va dur a terme al cementiri municipal de Roses

Una visita guiada en el mar del programa ‘Roses Patrimoni Viu’ va servir per descobrir als participants la riquesa històrica, patrimonial i cultural del cementiri municipal

Sovint, o millor dit, sempre, els cementiris són considerats per la ciutadania com un espai carregat de sentiment, ja que és on enterrem els nostres morts i els hi anem a vetllar en dates assenyalades la majoria dels casos, o bé assíduament, depenen de les creences de cadascú.

Però, els cementiris també es poden entendre des de la vessant de la història de l’art, ja que estan plens d’escultures, de gravats religiosos, de làpides amb molta ornamentació. I tot plegat pot ajudar a entendre com era una o varies èpoques en concret en una població determinada, per tant, els camp sants esdevenen en veritables documents històrics.

I sota aquesta premissa el departament de Cultura de Roses va organitzar, dins el programa ‘Roses Patrimoni Viu’, una visita guiada al cementiri municipal, que es va dur a terme aquest passat divendres a càrrec de la persona més documentada de la Vila en aquest sentit, l’arxiver municipal Josep Mª Barris.

La visita es va iniciar per la part antiga del cementiri on els assistents van poder comprovar, saber, que en aquesta part hi trobem exclusivament tombes catòliques, per passar posteriorment a la part més moderna on podem trobar, fins i tot, un sepulcre musulmà, i d’altres làpides on només hi ha les urnes amb les cendres del difunt, la qual cosa ajuda a entendre la història de Roses.

També, els assistents van conèixer que al Camp Sant de Roses hi ha làpides de feixistes, de legionaris, de francesos que havien estat a Algèria durant la descolonització, de personatges rellevants com Jaume Vicens Vives, la família Rahola o la família Pi i Sunyer i, també, de personatges nefastos per a la història, es va explicar durant la visita.

I en quan al patrimoni cultural, l’arxiver municipal va explicar les diferents tipologies de làpides que hi ha, l’escultura realitzada a la tomba de Pere Rahola per Josep Llimona, “possiblement l’escultor més important de Catalunya de la seva època”.

Per al regidor de Cultura i Patrimoni, Èric Ibáñez, aquesta visita guiada al cementiri municipal de Roses va esdevenir una activitat “molt interessant per donar a conèixer el Patrimoni de Roses en espais que no anem en cas de força major, és a dir, només quan ens deixa un familiar o amic i sobretot, per descobrir amb una mirada i perspectiva diferent el cementiri”.