Roses dóna suport al president Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per la seva imputació pel 9N

Moció de CiU
Moment en el que el portaveu de CiU, Marc Danès presenta la moció al registre d'entrada de l'Ajuntament

CiU presenta una moció en favor dels polítics catalans que s’aprovarà al ple ordinari d’aquest mes si no es fa abans en una sessió extraordinària

Moció de CiU
Moment en el que el portaveu de CiU, Marc Danès presenta la moció al registre d’entrada de l’Ajuntament

El portaveu de CiU, Marc Danès va presentar ahir al registre d’entrada de l’Ajuntament una moció de suport al president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Rigau amb motiu de la seva imputació per l’organització del 9 N, per debatre-la i aprovar-la en la pròxima sessió plenària.

Una proposta que els convergents volen tirar endavant després de la decisió del govern central d’imputar als polítics catalans, ja que consideren que “el govern de l’estat espanyol ha actuat amb mala fe, fent anar a declarar al president Mas just el dia en que farà 75 anys de l’afusellament d’un altre president de la Generalitat, Lluís Companys, i volem denunciar aquest fet a l’estat espanyol i la Unió Europea”, va manifestar Marc Danés tot just de donar entrada a l’Ajuntament la moció.

En principi, la moció s’aprovarà a finals d’aquest mes d’octubre durant la celebració del ple ordinari, ja que esta prevista incloure-la a l’ordre del dia, tot i que si la Junta de Portaveus dóna el vist-i-plau es podria celebrar una sessió plenària extraordinària i aprovar-la en els propers dies.

MOCIÓ PRESENTADA PEL GRUP MUNICIPAL DE CIU DE SUPORT AL PRESIDENT MAS, L’EXVICEPRESIDENTA ORTEGA I LA CONSELLERA RIGAU AMB MOTIU DE LA SEVA IMPUTACIÓ PER L’ORGANITZACIÓ DEL 9N

El 9 de novembre de 2014, i per primera vegada a la història, els catalans i les catalanes vam ser cridats pel govern de la Generalitat a opinar sobre el futur polític del nostre país. Gràcies als més de 40.000 voluntaris i voluntàries, 2.344.828 catalans i catalanes vàrem acudir a les urnes en una procés participatiu protagonitzat pel civisme i la democràcia. La resposta de l’Estat espanyol, a través de la Fiscalia General de l’Estat, va ser querellar-se contra el president de la Generalitat Artur Mas, la vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament Irene Rigau.

El 29 de setembre de 2015, només dos dies després de les eleccions al Parlament, tots tres han rebut la imputació del TSJC per l’organització del 9N i han estat citats a declarar durant el proper mes d’octubre (en el cas del president Mas, el dia 15, quan es commemora el 75è aniversari de l’afusellament del president Companys). Se’ls acusa de quatre delictes: desobediència, obstrucció a la justícia o usurpació de funcions, prevaricació administrativa i malversació; amb unes possibles penes que van des de la inhabilitació fins a la presó.

Aquests fets configuren un episodi extremadament greu en termes polítics i democràtics, sense precedents a l’Europa del segle XXI.

Per tot el que s’exposa, els grups municipals de Convergència,… proposen al Ple l’adopció dels següents

ACORDS

1.- Expressar el nostre suport al president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, encausats per haver posat les urnes al procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014.

2.- Denunciar l’escassa qualitat democràtica d’un Estat que fa un ús partidista de les institucions judicials i emet judicis polítics contra representants electes per impulsar processos democràtics.

3.- Refermar el compromís de l’Ajuntament de Roses amb el dret democràtic del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur.

4.- Enviar aquesta moció al president de la Generalitat, al president del Govern Espanyol, a la Mesa del Parlament de Catalunya, a les entitats del Pacte local pel Dret a Decidir (si n’hi ha), al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i fer-la públic a través dels mitjans públics municipals.

Roses, 2 d’octubre

Marc Danés i Zurdo

Portaveu Grup Municipal de CIU