L’Ajuntament de Roses, la Creu Roja i el Consell Comarcal van portar a terme una reunió al Teatre Municipal per explicar a gairebé un centenar de ciutadans/es d’Ucraïna les diferents ajudes a les que es poden acollir
Tot just a la setmana d’iniciar-se la guerra d’Ucraïna ja van arribar a Roses dones amb els seus fills i fills en demanda de refugi. Des de llavors, l’Ajuntament de Roses va portar a terme les tasques d’acompanyament, d’empadronament i d’escolarització dels menors, a més d’informar a aquestes persones quines ajudes poden demanar, entre d’altres moltes aspectes. L’arribada de ciutadans i ciutadanes d’Ucraïna a Roses ha estat un continu des del començament de la guerra, i hores d’ara hi ha prop d’un centenar que han arribat a casa nostra.
I com que les lleis europees i estatals van canviant contínuament de cares a oferir una major i millor ajuda als refugiats, els dubtes de la comunitat ucraïnesa existent a Roses augmenten també contínuament.
Per aquest motiu, i a instàncies de la Tetiana Malovana, noia ucraïnesa que ha esdevingut cabdal tant pel Serveis Socials tant de l’Ajuntament de Roses com del Consell Comarcal de l’Alt Empordà en l’ajuda dels refugiats, va demanar al consistori rosinc celebrar una reunió entre les institucions de la Creu Roja, la Taula d’Inclusió del Consell Comarcal i els refugiats/des d’Ucraïna per resoldre tots els dubtes dels nouvinguts.
Una reunió que es va portar a terme ahir a la tarda al vestíbul del Teatre Municipal de Roses on l’alcalde Joan Plana va intervenir per dir als ciutadans i ciutadanes ucraïneses que “des que vau arribar l’Ajuntament de Roses és el vostre Ajuntament, Roses ara és el vostre poble i ho serà mentre decidiu seguint viure a casa nostra, i totes les entitats que avui parlaran tenen un únic objectiu, intentar ajudar-vos el màxim possible en aquest moments tant complicats que esteu passant”. Paraules que van ser traduïdes per la Tetiana Malovana, la qual també va fer d’intèrpret a la coordinadora de la Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, Clàudia de Cruz, i a la tècnica d’Inclusió del Consell Comarcal, Neus Juanola.
La primera va explicar el projecte de Refugi de la Creu Roja i com es pot accedir a ell. De Cruz, va assenyalar que “es composa de tres fases, és totalment independent de la sol·licitud de protecció i regularització per poder viure aquí, i l’objectiu és, després d’oferir-les allotjament estable i els serveis necessaris, que les persones siguin totalment autònomes”. Aquest projecte de Refugi de la Creu Roja ja existia, però ara s’ha adequat per donar cabuda a les persones que fugen de la guerra d’Ucraïna.
Per la seva part, Neus Juanola, va explicar que Espanya està donant “de manera extraordinària” a les persones provinents d’Ucraïna “permisos de residència i treball” remarcant que “per sol·licitar aquests permisos s’ha de fer a la Subdelegació del Govern a Girona, però el primer que s’ha de fer és empadronar-se a l’Ajuntament”.
Els refugiats van poder, mentre la coordinadora de la Creu Roja i la tècnica d’Inclusió explicaven les diferents formes d’ajuda, exposar en tot moment els seus dubtes.
Finalment, totes les persones assistents que van voler, van poder sol·licitar, amb el passaport a la mà, cita prèvia per anar a la Subdelegació del Govern i poder obtenir els permisos de residència i treball.