Roses esdevé una etapa històrica i tradicional del Tour de França a Vela

Tour de France a Vela a Roses
Espectacular imatge presa a la platja de Roses d'un dels velers participants del Tour de França a Vela 2016

Així va definir el director del Tour de França a Vela, Jean Baptiste Durier, l’etapa que va acollir Roses d’aquesta prestigiosa prova, una de les més importants en el món de la nàutica

Tour de França a Vela a Roses
Espectacular imatge presa a la platja de Roses d’un dels velers participants del Tour de França a Vela

Èxit de públic i organització de la cinquena etapa del Tour de França a Vela que va acollir la Vila de Roses per cinquena vegada consecutiva, després de rebre’l per primer cop l’any 2007. Cinc anys consecutius que ha fet esdevenir Roses com  “una etapa històrica i tradicional del Tour de França a Vela perquè marca l’entrada al mediterrani, i a més és formidable perquè com diu l’alcaldessa Montse Mindan a Roses hi ha 330 dies de bon vent a l’any per practicar la Vela, i per nosaltres és un lloc ideal per fer la competició”. Una competició que abans d’arribar a Roses es desenvolupa a l’oceà Atlàntic, molt diferent al mar Mediterrani, “sí, l’Atlàntic ofereix uns condicions diferents al d’aquí, ja que podem trobar molt poc vent o bé una ventada molt forta, i per aquest motiu, a l’arribar al Mediterrani es torna a obrir la competició, podent generar canvis a la classificació general”, va dir Durier.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, fent una valoració de l’arribada del Tour durant aquests cinc anys, va afirmar que “sempre hem cregut en el Tour de França a Vela perquè ens dóna un retorn mediàtic importantíssim, ja que sortim tant al primer canal de TV de França, com d’altres TV del món i en els mitjans de comunicació especialitzats en el món de la vela”.

Mindan va destacar que “el fet d’acostar el Village del Tour a la ciutadania ha estat molt positiu, perquè la gent sense moure’s del poble o del passeig podien gaudir de l’espectacle de les regates, i ha estat positiu perquè quan es feia del port la gent sabia que sortien del port, però no veien res més”.

Un Village en el que durant el dos dies que ha estat el Tour de França s’han celebrat actuacions musicals, concerts, sessions de DJ’s, de Zumba, activitats destinades a petits i grans, així com diferents sortejos. A més, cal destacar que des d’una pantalla gegant instal·lada al costat del monument als Pescadors, va permetre al públic seguir les regates en directe.

Tot i que ni el director del Tour ni l’alcaldessa de Roses han volgut avançar si el Tour tornarà l’any vinent, ja que fins al mes de desembre no es decidirà quines ciutats acolliran una etapa acollidores del Tour 2017 no es decidirà fins a finals d’anys, les sensacions per part de les dues parts “son molt positives i la voluntat es que així sigui”.

Pel que fa a la competició dir que aquest és el segon any que els equips del Tour competeixen amb el veler ‘Diam 24’, més econòmic, més lleuger i que tripulat per només 3 navegants i “que esperem poder comptar molts anys amb aquest model perquè permet fer regates molt espectaculars, molt ràpides i molt  a prop de la platja”, va assegurar el director del Tour.
Durant l’entrega de premis, on la Fundació francesa FDJ va fer entrega a l’alcaldessa de Roses d’un tapis especial per a ús a les platges (catifa semirígida), que permet el pas de cadires amfíbies i altres accessoris per facilitar l’accés al bany de les persones amb problemes de mobilitat, suprimint així la barrera que representa la sorra.

I un cop acabada la cerimònia del podis la caravana del Tour a Vela va sortir en direcció a la població francesa de Gruissa on avui es disputa la sisena etapa.

Assenyalar que a tripulació del Team Lorina Limonade – Golfe du Morbihan va sortir de Roses comandant la classificació general amb 491 punts, seguit en la segona posició pel veler Credit Mutuel de Bretagne amb 458 i Grandeur Nature Veranda amb 448 punts, en tercera posició

En la classificació Jove-Amateur el Team France Jeune lidera la classificació amb 422, Team Lorina Mojito – Golfe du Morbihan el segueix en segona posició amb 411, i en tercer lloc està el Natixis / Defi yc St-Lunaire amb 410 punts.