Roses exigeix la llibertat immediata dels presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

Ple municipal de l'Ajuntament de Roses

Moment en que els partits independentistes de l'Ajuntament de Roses voten a favor de la llibertat immediata dels Jordis

El ple municipal de Roses va aprovar per majoria una moció presentada pel PDeCAT per exigir la llibertat dels Jordis i denunciar la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació

Ple municipal de l'Ajuntament de Roses
Moment en que els partits independentistes de l’Ajuntament de Roses voten a favor de la llibertat immediata de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart

El PDeCAT, que va presentar la moció, Gent del Poble i ERC van donar suport a la moció presentada pel grup municipal de Convergència per exigir la llibertat immediata dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

PSC, PP, Ciutadans i Unió van votar en contra.

Per ordre d’intervenció, el portaveu republicà, Joan Plana, va votar a favor de la proposta en afirmar que “no només són presos polítics, sinó que són ostatges polítics, estan a la presó exclusivament per les seves idees polítiques, i porten dues setmanes allà dins, un fet extremadament greu”.

Tot seguit, Toni Rodríguez, regidor del PSC, va donar raons del perquè la postura contraria als republicans en afirmar que “no es coneix cap Estat que si té l’oportunitat de fer complir les seves lleis es reprimeixi a no fer-ho, la situació es greu i segurament és un error polític que aquests dos nois estiguin presos, però de cada acció que prenem hem de ser conscients del que fem, i si això ens portarà al camí que volem”.

Manel Escobar, portaveu del PP, va ser contundent en el seu rebuig a la moció dient que “nosaltres no som aquí per valorar i parlar de decisions judicials. He sentit les paraules presos polítics, i en canvi els informes dels seus advocats no les han fet servir aquestes paraules”.

Per la seva part, el portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, va assenyalar, deixant clara la seva postura que “si algú ha manipulat i coaccionat als mitjans de comunicació han estat vostès –referint-se als partits independentistes de l’Ajuntament-, i aquest senyors són on són perquè un jutge els ha jutjat”.

Per últim, entre els partits contraris als acords de la moció, José A. Valdera, portaveu d’Unió Municipal va argumentar que “el jutges d’aquest país són independents, i aquestes dues persones van ser acusades de sedició i es va decretar presó cautelar per elles i, en canvi, no per altres acusades del mateix, i si Jordi Sánchez i Jordi Cuixart no estan d’acord sempre poden presentar un recurs, però de moment, màxim respecte a les decisions judicials”

Francesc Giner, portaveu del Gent del Poble, igual de contundent que Escobar però defensant la llibertat dels Jordis, va asseverar que “són dos presos polítics perseguits a l’Europa del 2017 per un Estat autoritari que es capaç, com ha demostrat de violar la seva pròpia llei per tal de condemnar-los en un interlocutòria que no resisteix ni la més mínima anàlisi tècnica”.

I el portaveu del partit que va presentar al moció, Marc Danés, va voler puntualitzar que els presidents de les dues entitats independentistes “encara no han estat jutjats, va ser el fiscal que va decretar presó preventiva, que avui –per dilluns- fa 14 dies que compleixen, i no hauríem de ser frívols parlant de persones mancades de llibertat, i no m’agradaria que quedés en la normalitat que hi ha dues persones empresonades”.

El primer punt dels acords de la moció aprovada per l’Ajuntament de Roses exigeix la llibertat immediata de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, però també contempla 4 punts més:

  • Declarar la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals i manifestar la persecució de la lliure expressió i del dret a decidir de les persones per part d’un estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal.

Denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació.

Demanar a les institucions europees que no continuïn donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura.

Comunicar al Parlament de Catalunya, a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i al Congrés dels Diputats, així com a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’aprovació de la present moció.