Roses farà uns projectes dels Pressupostos Participatius de molta més qualitat

Projectes dels Pressupostos Participatius de Roses de molta més qualitat

Els conductors i passatgers llegiran quan vinguin a Roses la salutació Hola! Roses

Així, l’Ajuntament de Roses ha decidit que els projectes escollits pels Pressupostos Participatius de 2017 augmenten la seva dotació econòmica de 150.000 a 373.000 €

Projectes dels Pressupostos Participatius de Roses de molta més qualitat
L’alcaldessa Montse Mindan i el regidor Marc Danés durant la presentació del nous projectes dels Pressupostos Participatius

Ahir al matí, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor d’Economia i Hisenda, Marc Danés, van anunciar que els projectes escollits al Pressupostos Participatius de 2017 veuran augmentada la seva dotació econòmica de 150.000 als 373.700 €. El motiu d’aquet augment “és que hem volgut que els projectes fossin de qualitat i tinguessin entitat, el més fàcil era fer el que havia projectat amb la seva corresponent partida i donar compliment als projectes en el termini d’un any com estava previst, però hem decidit anar més enllà i fer alguna cosa excepcional”, va afirmar Mindan referint-se per exemple, al rètol de benvinguda a Roses que s’ubicarà al lateral dret de l’Avinguda del Nord.

Així, aquest rètol de grans dimensions que dirà Roses Hola, però que els conductors i passatgers llegiran amb la salutació Hola Roses, l’habilitació d’un parc per a gossos, l’ampliació de jocs infantils i la creació d’una aula de cuina, van ser les propostes més votades en els primers Pressupostos Participatius realitzats a Roses durant 2017.

Els costos, llavors, ascendien a un total de 135.000 €, destinant-se 25.000 € al rètol, 50.000 € al parc de gossos, 20.000 € a l’adquisició de jocs infantils i, finalment, 40.000 € a l’aula de cuina, destinant-se 15.000 fins a arribar als 150.000 euros a possibles millores dels projectes.

L’estudi detallat i redacció dels projectes han motivat que l’Ajuntament considerés la possibilitat de millorar les actuacions previstes inicialment, dotant l’espai per a gossos d’un correcan i del condicionament del seu entorn; ampliant el nombre de parcs infantils i complementant-los amb bancs, arbrat, etc, per tal de crear àrees de descans i esbarjo a diferents punts del municipi; i dimensionant l’aula de cuina com un espai gastronòmic dotat de capacitat per a més participants i d’un projecte que comptarà amb la implicació de la Confraria de Pescadors i dels restauradors del municipi.

Els projectes

Parc per a gossos:  passa de  50.000  a 83.000 €

Projectes dels Pressupostos Participatius de Roses de molta més qualitat
El parc per a gossos s’ubicarà a l’olivar que hi ha a tocar la Gran Via Pau Casals

L’olivar municipal situat a la Gran Via Pau Casals, serà l’espai que acollirà el nou espai d’esbarjo per a gossos, on un circuit “correcan” distribuït en dues plataformes, permetrà que els animals de companyia puguin córrer lliurement i socialitzar-se amb altres animals. A més, el nou projecte contempla el condicionament de l’espai amb bancs, zones d’ombra i abeurador, així com la instal·lació de les tanques protectores necessàries per evitar-ne la fugida, diferents estructures per facilitar el joc dels animals, papereres i dispensadors de bosses.

Aula gastronòmica: passa de 40.000 a 167.000 €

Projectes dels Pressupostos Participatius de Roses de molta més qualitat
L’Aula gastronòmica anirà en un edifici de la Confraria de Pescadors de Roses (punt groc)

L’Aula de Cuina prevista inicialment com un petit espai     habilitat a Ca l’Anita, pren forma i contingut amb un ambiciós projecte que ha passat a incorporar la   col·laboració de la Confraria de Pescadors. La nova ubicació prevista per a l’aula serà un local situat al costat de les peixateries del Port Pesquer, el qual     passarà a condicionar-se per acollir el nou espai gastronòmic.

El projecte consisteix en la creació d’una aula dotada de capacitat per a una quarantena de persones, cuina professional i zona de serveis, on s’impartiran tallers de cuina que volen comptar amb la participació dels propis restauradors de la població, a més d’altres experts i professionals, i on la Confraria de Pescadors prendrà un paper actiu en una aposta comuna per la difusió, posada en valor, consum i cuinat dels productes del mar rosincs. 

Parcs infantils: passa de 20.000 a 80.000 €

Projectes dels Pressupostos Participatius de Roses de molta més qualitat
S’instal·laran nous jocs infantils en diferents parcs de la Vila

La instal·lació de nous jocs infantils a la població, amb una inversió inicial prevista de 20.000 €, assolirà finalment, amb 80.000€, la creació i/o millora urbanística de 4      parcs urbans que, més enllà de renovar o incorporar els jocs infantils, suposarà la creació de nous parcs amb zones de descans, enjardinament i tot el mobiliari          urbà necessari per fer més agradable l’estada de petits i grans.

Els parcs que es milloraran són els ubicats a La Garriga, Mas Boscà i plaça de la Victòria Catalana, mentre que la carretera del Mas Oliva (davant les instal·lacions de tennis), s’instal·larà un nou joc adaptat per a usuaris amb mobilitat reduïda.

Rètol de benvinguda : passa de 25.000 a 43.700 €

Projectes dels Pressupostos Participatius de Roses de molta més qualitat
Els conductors i passatgers llegiran quan vinguin a Roses la salutació Hola! Roses

El primer dels projectes que veurà la llum serà la instal·lació, en les properes setmanes, d’un rètol situat a l’alçada de la primera rotonda d’accés al municipi, des       de la carretera provinent de Figueres, concretament al lateral dret de l’Avinguda  del Nord.

Amb les paraules Hola Roses estratègicament situades en sentit de la circulació d’entrada al municipi, lletres de gran format donaran la benvinguda a tots els vehicles que entrin a la població.

Valoració i continuïtat

Des de l’Ajuntament de Roses s’ha valorat molt positivament aquests primers Pressupostos Participatius i les propostes sorgides arrel d’aquest procés, fet que ha motivat aquesta ampliació i major inversió en els projectes seleccionats, amb l’objectiu de completar-los i donar plena resposta a les necessitats manifestades pels propis veïns i veïnes de la població.

Aquestes modificacions, però “han provocat l’aturada del nou procés de Pressupostos Participatius que es va iniciar a principis d’aquest 2018, atès que l’ampliació de la dotació econòmica dels projectes de 2017 farà que la seva execució tingui lloc majoritàriament durant l’any 2019, i per tant, no volíem enganyar als ciutadans ja que feia impossible la incorporació de nous projectes durant el mateix any”, va assegurar Marc Danés.

No obstant, l’interès municipal per donar continuïtat a aquesta línia d’actuació participativa és absolut, motiu pel qual es prosseguirà amb el programa de pressupostos participatius, iniciant una nova fase de consulta durant l’any 2019 que permeti triar els projectes que es desenvoluparan durant l’exercici 2020.

L’Ajuntament de Roses vol així continuar implicant la ciutadania en la presa de decisions municipals, potenciant la seva participació activa i interactuar d’aquesta manera amb els veïns i veïnes de la Vila.